Puigdemont i l'ANC obren un nou front perquè la UE actuï contra Espanya
Han presentat una iniciativa ciutadana europea que acusa l'estat espanyol de vulnerar drets dels ciutadans
L'ANC i el Consell per la República promogut per Carles Puigdemont han obert aquest dijous un nou front en la internacionalització del conflicte polític de Catalunya.
Conjuntament han presentat a Brussel·les una iniciativa ciutadana europea perquè la UE actuï contra Espanya per haver vulnerat drets dels ciutadans.
En concret demanen que s'utilitzi el procediment sancionador contra les violacions de l'estat de dret previst a l'article 7 del tractat europeu.
Aquest procediment només s'ha activat dues vegades, contra Polònia i Hongria. En aquests dos casos el procediment encara està a mig camí.
Un any per recollir un milió de signatures
La iniciativa l'han presentada set ciutadans de set països europeus diferents, i si la Comissió Europea l'admet a tràmit, hi haurà un any per aconseguir un milió de signatures en set estats europeus, amb uns mínims per a cada estat.
La iniciativa l'acompanya un informe de 170 pàgines amb un recull dels suposats retrocessos democràtics a Espanya.
Aquest informe també inclou la denúncia per la impugnació de Carles Puigdemont i dos membres més de la candidatura de Junts per Catalunya a les eleccions europees.
Després de portar la iniciativa a la Comissió, els promotors l'han presentada en roda de premsa, amb Puigdemont acompanyat per Paluzie, a més dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí.
"Això no és una proposta contra l'estat espanyol"
En la presentació pública, Puigdemont ha assegurat que no és una iniciativa contra l'estat espanyol:
"Això no és una proposta contra l'estat espanyol, és a favor. És a favor del reforçament democràtic, perquè reforçant la democràcia a qualsevol estat de la Unió Europea, també per tant, a l'estat espanyol, reforcem la democràcia europea."
"Ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania a la Unió Europea i, per tant, demòcrates europeus, a favor o en contra de la independència de Catalunya, tant se val, avui, a partir d'aquesta iniciativa, podem, podeu, demostrar la fortalesa d'aquesta idea de l'Europa de ciutadans."
Si d'aquí dos mesos la iniciativa és rebutjada, els impulsors tenen previst portar-ho al Tribunal de Justícia de la UE perquè obligui la Comissió a admetre-la.
Segons ha assegurat Puigdemont, aquesta iniciativa no és "una estratègia de defensa" davant el judici del procés, sinó una manera d'"interpel·lar" la ciutadania europea.
Segons els promotors, els països d'origen dels signataris de la petició són Finlàndia, Suècia, França, Eslovènia, Alemanya i Bèlgica, a més d'Espanya, esclar.
La CE l'ha d'acceptar si no és "abusiva, frívola o temerària"
La Comissió Europea ha d'acceptar el registre de la iniciativa tret que sigui "manifestament abusiva, frívola o temerària", a més de contravenir els principis i els valors de la UE.
Un cop admesa i si s'aconsegueixen les signatures requerides, s'haurà d'exposar davant del Parlament Europeu i la Comissió Europea, que no està obligada a impulsar mesures concretes però sí a donar una resposta motivada.
Després de la presentació pública, els promotors han participat en una manifestació davant de l'edifici de la UE, acompanyats del president de la Generalitat, Quim Torra.