La líder de Sumar, Yolanda Díaz, i l'expresident Carles Puigdemont abans de la reunió al Parlament Europeu per abordar la investidura (ACN/Nazaret Romero)

Puigdemont i Díaz, reunits 3 hores en una trobada "fructífera" i de "normalitat democràtica"

"Estem d'acord a explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític" asseguren Junts i Sumar en un comunicat conjunt

RedaccióActualitzat

L'expresident Carles Puigdemont i la vicepresidenta i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, s'han reunit a Brussel·les durant gairebé tres hores. La líder de Sumar s'havia desplaçat aquest dilluns al matí a la capital belga per mantenir una trobada amb l'expresident de la Generalitat, a la seu del Parlament Europeu.

Tot i que no hi ha hagut declaracions prèvies ni posteriors a la reunió, en un breu comunicat conjunt després de les tres hores de reunió s'assegura que la trobada "ha estat fructífera i que ha permès establir una relació normalitzada i estable entre ambdues formacions polítiques". També han afirmat que la trobada s'ha fet amb normalitat i amb un to cordial.

En el comunicat, assegura que comparteixen "la profunda convicció" que la política s'ha de fer des del diàleg i els principis democràtics.

"Estem d'acord a explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític."


Per part de Junts, Puigdemont ha fet un tuit en què ha destacat la "normalitat democràtica" que representa dialogar:


I en la mateixalínia i també a la xarxa X --abans Twitter-- , la líder de Sumar s'ha emplaçat a seguir parlant i "buscant sortides en el diàleg i la democràcia":

Els protagonistes ja han mostrat un to de cordialitat evident quan s'han trobat amb els mitjans gràfics, en una trobada que s'emmarca en les negociacions per a una possible investidura de Pedro Sánchez.

Era, de fet, la primera vegada que es feia públic que un membre de l'executiu espanyol es reunia amb el president a l'exili. La Moncloa, però, s'ha afanyat a desvincular-se de la trobada dient que si Yolanda Díaz es reunia amb Puigdemont, ho feia en nom de Sumar i no pas del govern espanyol.

Díaz ha anat a Brussel·les acompanyada de l'exdiputat Jaume Asens, que durant les últimes setmanes ha fet d'interlocutor entre l'entorn de Junts i els partits del govern de Madrid. Amb Puigdemont hi havia l'exconseller i eurodiputat Toni Comín.

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, i l'expresident Carles Puigdemont arriben a la reunió al Parlament Europeu per abordar la investidura, acompanyats de Jaume Asens i Toni Comín (ACN/Nazaret Romero)

Amnistia i autodeterminació

Els dos grans temes que hi hagut sobre la taula han estat, de ben segur, els de l'amnistia i l'autodeterminació, les dues condicions que els independentistes han posat com a condició per facilitar la formació d'un govern liderat per Pedro Sánchez

Pel que fa a l'amnistia, Sumar s'ha mostrat favorable a una llei d'aquestes característiques i defensa que pot encaixar a la Constitució espanyola. En els últims dies, aquesta formació ha reunit un grup de 20 juristes de diferents àmbits per estudiar la viabilitat d'una possible amnistia. El PSOE, per la seva part, s'ha limitat a parlar de la desjudicialització del procés i ha insistit a tancar la porta, de moment, a un referèndum d'independència.


Malestar del PP i VOX

La reunió ha aixecat fortes crítiques entre la dreta i l'extrema dreta espanyoles. Des del PP, han acusat directament Pedro Sánchez d'haver "instigat la reunió" de Yolanda Díaz amb Puigdemont, a qui han titllat de "pròfug".

També han desqüalificat la trobada des de VOX, que han afirmat que "avui el govern d'Espanya està assegut amb un pròfug de la justícia".

La direcció del PP ha desqüalificat la trobada de Díaz amb Puigdemont (ACN/Tarek/PP)

Fa només uns dies, el president Puigdemont va negar que Junts estigués negociant res, encara, i va reconèixer, només, que hi havia converses.

El líder de Junts va anunciar també que aquest dimarts farà una conferència, des de Brussel·les, per explicar les condicions del seu partit per negociar una investidura de Sánchez. 

Per la seva part, el líder d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, va assegurar aquest diumenge, que la llei d'amnistia no és l'objectiu final, sinó només una condició necessària per dialogar amb l'Estat sobre el conflicte català. Junqueras reclama que "cal parlar d'autodeterminació".

 

ARXIVAT A:
InvestiduraJuntsSumarCarles Puigdemont
Anar al contingut