Puigdemont surt per primer cop de Brussel·les i viatja a Dinamarca
- TEMA:
- Procés català
Carles Puigdemont ha arribat a Copenhaguen, capital de Dinamarca, on ha participat en una conferència a la universitat de la ciutat. El president cessat pel 155 no ha tingut cap problema per entrar a Dinamarca i ha sortit de l'aeroport, on l'esperava un cotxe.
Puigdemont s'ha desplaçat a primera hora del matí acompanyat de l'empresari Josep Maria Matamala fins a l'aeroport de Charleroi, a Brussel·les, on ha agafat un avió de Ryanair cap a Dinamarca que ha sortit a les 7 del matí i ha arribat a Copenhaguen a les 8.18.
Puigdemont, que ha sortit per primer cop de Brussel·les, té previst quedar-se fins dimarts a Copenhaguen, on s'entrevistarà amb divesos diputats del país al Parlament. Aquest dilluns té un sopar privat amb personalitats daneses.
En un tuit, Puigdemont ha recordat que faria una conferència i des d'on es podia seguir.
Un viatge que pot acabar implicant la seva detenció
Puigdemont, doncs, fa finalment un pas amb riscos, que pot acabar implicant la seva detenció, després que la Fiscalia General de l'Estat hagi demanat al jutge del Suprem tornar a activar l'euroordre de detenció.
L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, creu que, en aquest escenari, el risc que el Suprem decideixi reactivar l'euroordre de detenció seria alt. En cas d'una hipotètica detenció o citació judicial a Dinamarca, la situació de Carles Puigdemont li complicaria les possibilitats de venir a la investidura.
Els experts consultats per TV3 creuen que hi ha la possibilitat que l'euroordre no arribés a temps a Dinamarca i es fes efectiva quan Puigdemont ja hagi tornat a Brussel·les.
Luis del Castillo, president d'honor del Col·legi Advocats Penal Internacional, creu que hi haurà nova euroordre:
"Tinc la convicció plena que han portat l'anunci fins al final i penso que demanarà la pràctica de l'ordre europea en el cas de Dinamarca. Però l'euroordre trigaria un temps suficient perquè sortís de Dinamarca, tornés a Bèlgica i fes el que la defensa i ell decideixin."
"Complicaria les coses i, des del punt de vista de la investidura, és una pausa que poden tenir."
D'entrada, però, no sembla que Dinamarca, un país que té dos processos d'autodeterminació oberts --amb Groenlàndia i les illes Fèroe--, hagués de fer més cas que Bèlgica a la versió de la justícia espanyola sobre Puigdemont i el procés català.
Gran enrenou mediàtic per l'arribada de Puigdemont
Carles Puigdemont ha de participar a les dues del migdia en el debat que organitza el Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhagen. El títol de l'acte, "Catalunya i Europa, en una cruïlla per a la democràcia?", ha generat molta expectació als mitjans danesos i belgues.
Només la seva arribada ja ha produït un gran enrenou mediàtic a l'aeroport danès i alguns periodistes han arribat a quedar-se bloquejats en una porta giratòria.
Molts informatius i capçaleres de diaris se'n fan ressò, explicant els antecedents i el context de com s'ha arribat fins aquí, per entendre ara quines poden ser les conseqüències judicials que pot tenir per a Puigdemont aquest viatge a Dinamarca.
- ARXIVAT A:
- Procés català Article 155