Carles Puigdemont ha fixat les seves condicions en una conferència a Brussel·les (EFE)

Puigdemont reclama l'amnistia com a "condició prèvia" per negociar la investidura de Sánchez

L'expresident de la Generalitat, en una conferència a Brussel·les, remarca també que cal un "reconeixement nacional de Catalunya" i que "només un referèndum acordat amb l'estat espanyol podrà substituir el mandat polític de l'1-O"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Carles Puigdemont ha fixat la posició de Junts per engegar una negociació amb socialistes i Sumar per a una eventual investidura de Pedro Sánchez, només 24 hores després de reunir-se al Parlament Europeu amb la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz.

"Si hi ha acord, ha de ser un compromís històric, com el que cap règim ni govern espanyol no ha estat capaç de fer des del 1714. I avui no existeixen les condicions per arribar a aquest acord", ha començat Puigdemont.

"Res no fa pensar que la necessitat de suport parlamentari sigui suficient per a un canvi històric en què les velles nacions siguin reconegudes", ha insistit, plantejant que, als seus ulls, "avui Espanya té un dilema complex: o repeteix eleccions o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l'1-O i que no renunciarà a la unilateralitat".

Puigdemont ha enumerat les seves condicions prèvies per a una negociació: el reconeixement i respecte a la "legitimitat democràtica de l'independentisme", l'abandonament complet i efectiu de la via judicial contra l'independentisme que inclogui, ha dit, una llei d'amnistia que reculli la repressió prèvia a l'1-O i que s'ha de fer "per reparar una injustícia, no per oblidar", així com la creació d'un mecanisme de verificació per garantir el compliment dels acords. A més, ha reclamat que els límits de la negociació s'han de situar en els tractats internacionals.

Aquestes condicions, ha dit, s'haurien de complir abans que s'esgoti el termini legal per repetir eleccions.

L'eurodiputat de Junts també ha subratllat que, més enllà de l'amnistia, cal un "reconeixement nacional de Catalunya", que passa pel dret a l'autodeterminació. "Només un referèndum acordat amb l'estat espanyol podrà substituir el mandat polític de l'1-O", ha afirmat, defensant que "no hi ha impediments constitucionals per celebrar-lo". En aquest cas, reclama un compromís, sense situar-ho en les condicions prèvies per negociar a curt termini.

La conferència de Puigdemont ha durat una mitja hora (Reuters / Yves Herman)

 

La Moncloa: "Som als antípodes"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, preguntada per les condicions de Junts, ha respost: "Les nostres posicions són als antípodes". Ara bé, ha afegit: "Tenim una eina, que és el diàleg; tenim un marc, que és la Constitució; i tenim un objectiu, que és la convivència".

Des del govern de la Generalitat, la portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat que comparteixen "plenament els objectius exposats i el govern creu que ara hi ha una oportunitat d'or perquè l'independentisme s'uneixi per forçar el govern espanyol cap a l'amnistia i l'autodeterminació".
 

Polèmica per una exposició

La data per fer aquesta conferència no és qualsevol. Junts ha reunit tots els seus diputats (de les cambres catalana, espanyola i europea) aquest dimarts perquè és el dia en què s'inaugura una exposició sobre les aportacions catalanes a Europa.

Una exposició que ha estat polèmica perquè incloïa una imatge de l'1 d'Octubre amb una urna del referèndum com a principal protagonista. El Parlament Europeu ha retirat la imatge, perquè Ciutadans ho havia demanat, al·legant que no formava part del projecte de la mostra quan va ser autoritzada i que "avala el referèndum inconstitucional".

Fa quatre dies que Puigdemont, a través d'un missatge a X, abans Twitter, va afirmar que no hi havia cap negociació oberta amb ningú i que per tallar especulacions sense fonament farà aquesta conferència i aclarirà la qüestió.

El líder de Junts deia en el seu missatge que durant quinze dies havien aparegut tota mena de titulars que relacionaven el vot a favor de Francina Armengol com a presidenta del congrés amb la investidura de Sánchez.


Sumar fa evident el diàleg

Qui ha fet evident aquest diàleg abans que ningú ha estat la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que aquest dilluns, i per sorpresa, es plantava a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont, al costat de Toni Comín i Jaume Asens.

Junts i Sumar van fer un comunicat conjunt afirmant que han acordat explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític.

Díaz, a preguntes dels periodistes, va assegurar que hi hauria més reunions, i que la primera havia anat molt bé.

La vicepresidenta espanyola ha estat la primera de fer evident el diàleg amb Puigdemont (Sumar)

Toni Comín va qualificar la trobada de pas necessari, mentre que Jaume Asens, en declaracions al programa "Més 324", explicava que havia estat una reunió "fructífera" que havia servit per constatar "que tenim més coincidències de les que ens pensàvem prèviament i per abordar l'agenda de desjudicialització del conflicte".
 

"El PSOE ens va fer patir molt"

En la mateixa entrevista, Jaume Asens va remarcar que la trobada Díaz-Puigdemont també havia servit per evidenciar una situació "anòmala" que impedeix que es trobin "amb unes condicions de llibertat, a Barcelona o a Madrid".

Pel que fa a les possibles negociacions entre Junts i el PSOE, Asens va instar els socialistes a moure fitxa i donar resposta a les peticions de Junts.

Segons el dirigent de Sumar, el PSOE "va tardar molt i ens va fer patir molt" en la negociació per la mesa del Congrés. "Esperem que ara no tardi tant a comparèixer i s'assegui aviat a negociar com estem fent nosaltres", va reclamar.

Recupera el text íntegre de la conferència de Puigdemont:

ARXIVAT A:
Investidura Carles Puigdemont Eleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut