Puigdemont sobre González i Guerra: "Alguns, quan parlen, fan pujar el preu de la calç viva"
L'expresident Felipe González va assegurar que "no es pot permetre el xantatge de ningú, i menys de minories en extinció"
L'expresident Carles Puigdemont ha contestat aquest dijous les paraules de l'expresident del govern espanyol Felipe González i l'exvicepresident Alfonso Guerra, que han demanat públicament a Pedro Sánchez que no accepti cap amnistia com a condició per a ser investit.
González i Guerra van compartir escenari a Madrid, aquest dimecres, amb motiu de la presentació del llibre de memòries d'aquest últim titulat "La rosa y las espinas".
En l'acte, els dos exmandataris espanyols van carregar durament contra les intencions de l'actual líder del PSOE d'estudiar una possible llei d'amnistia i van apel·lar a un pacte entre socialistes i populars.
Puigdemont ha replicat les declaracions dels dos barons "del vell" PSOE amb un missatge a X --antiga Twitter-- on ha fet referència als GAL, el grup terrorista creat als anys 80 del segle passat, durant el govern de Felipe González, per lluitar contra ETA:
Hi ha polítics que quan parlen fan pujar el preu del pa, i d'altres que fan pujar el preu de la calç viva.
krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 21, 2023
De moment, sembla que hi ha hagut un repunt en l'interès espanyol per l'òxid de calci pic.twitter.com/kMsw9tfcmG
Puigdemont també ha ironitzat sobre les informacions que publica cada dia la premsa de Madrid sobre les negociacions que se suposa que ell mateix està duent a terme amb el PSOE sobre la llei d'amnistia:
La premsa espanyola m'estalvia un munt de feina. Cada dia m'assabento del que estic negociant i del que penso, i descobreixo moltes coses que desconeixia ?.
krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 21, 2023
Veient els esforços pel control del relat, es confirma la impressió que Espanya no és una nació, sinó una narració.
També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha valorat, aquest divendres, les paraules de Felipe Gonzàlez i Alfonso Guerra. Aragonès creu que els dos barons del PSOE representen clarament el nacionalisme espanyol i afavoreixen, diu, que més ciutadans de Catalunya defensin la independència:
"És pel nacionalisme espanyol de Guerra i González que Catalunya ha decidit que el model que ens ofereixen no és el que necessita el país. I ens carrega de raons als que defensem la independència de Catalunya i aconseguir-la per mitjà d'un referèndum perquè el resultat sigui reconegut internacionalment."
González parla de "minories en extinció"
Durant l'acte de Madrid, Felipe González ha defensat "respectar el guanyador de les eleccions" i ha demanat a Sánchez que deixi governar Núñez Feijóo. També ha defensat el 155 i ha criticat les negociacions amb els partits independentistes catalans als quals ha considerat "minories en extinció":
"No és constitucional fer desaparèixer un delicte. Políticament no és acceptable i no podem permetre el xantatge de ningú, i menys encara si ve de minories en extinció."
"Les minories s'han de respectar elles mateixes. I els que defensem aquesta posició som qüestionats per no ajudar", ha afegit González, que ha reblat: "A qui he d'ajudar? Ajudaré a qui m'ho demani, sense cap problema".
Per González, aprovar una llei d'amnistia suposaria esmenar la intervenció de la Generalitat l'octubre del 2017 amb el 155 i donar legitimitat al referèndum de l'1-O.
"Podria provocar, fins i tot, que diguessin que ja no els fa falta un referèndum, perquè ja el van fer, i ara ho dirien encara amb més raó."
González no només ha criticat Sánchez, també Puigdemont, Junqueras i Yolanda Díaz, a qui ha tirat en cara que eviti la paraula amnistia, i l'ha instat que, si hi creu de veritat, en parli amb claredat, no com un "concepte fosc".
En l'acte hi havia exministres del govern de Felipe González, como José Barrionuevo o José Luis Corcuera i dirigents socialistes crítics amb les negociacions de Sánchez amb els independentistes, com García-Page o Javier Lambán, entre d'altres. També hi havia Nicolás Redondo Terreros, expulsat del PSOE fa una setmana per "menysprear de manera reiterada les sigles" del partit.
Per Guerra, el "dissident" seria Pedro Sánchez
Alfonso Guerra, per la seva banda, ha insinuat la voluntat d'oposar-se a la direcció del partit socialista assegurant que l'actual situació "no durarà, no pot durar, no ha de durar perquè la llibertat i la democràcia habiten al cor de molts socialistes". I ha dictaminat que, si hi ha algú deslleial, no és ell, sinó Sánchez:
"Primer van dir que amb Podem no podien dormir, i ho vaig defensar, i després es va parlar amb Podem. Primer van dir que allò era una rebel·lió, i després va resultar que no. Jo no he estat deslleial, en tot cas, el dissident ha estat un altre."
L'exvicepresident espanyol ha assegurat que una amnistia falsificaria la història:
"Jo demano com a socialista que no es faci aquest pas, que no es doni una amnistia que falsificaria la història, que convertiria en repressors els demòcrates i presentaria com a demòcrates els malfactors que van atemptar contra la llibertat i la democràcia i repeteixen cada dia que ho tornaran a fer."
Guerra també ha criticat l'admissió del català al Congrés assegurant, com feia el PP, que a Catalunya no es deixa parlar als nens en castellà a l'escola:
"Ara tenen pressa per poder parlar català al Congrés, mentre a Catalunya els nens no poden parlar castellà ni a l'hora del pati."
Sánchez defensa el diàleg i diu que "serà coherent"
Paral·lelament a les paraules de González i Guerra, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres des de Nova York el diàleg per resoldre els conflictes polítics, per davant de la via judicial.
Preguntat sobre si encara considera que Carles Puigdemont hauria de presentar-se davant la justícia espanyola per retre comptes per l'1-O, Sánchez ha respost que "una crisi política mai hauria hagut de derivar en una acció judicial".
També s'ha mullat sobre l'amnistia, assegurant que "està dient molt" quan afirma que serà "coherent amb la política de normalització de la situació política a Catalunya".
Iceta qualifica "d'antigues" les declaracions de Guerra i González
El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha qualificat "d'antigues" les declaracions sobre l'amnistia d'Alfonso Guerra i Felipe González. Ho ha dit en declaracions als passadissos del Congrés, quan entrava a l'hemicicle, on aquest dijous s'aprova el reglament de la cambra per permetre l'ús del català, el gallec i l'euskera.