Puigdemont va a Bèlgica i contracta un advocat flamenc expert en drets humans
El president compareixerà aquest dimarts a les 12.30 des de Bèlgica, on ha anat amb una part del seu govern, que el govern espanyola considera cessat
El president Puigdemont i part del seu govern, que l'executiu espanyol considera cessats, són a Bèlgica, segons ha pogut saber TV3. Allà Puigdemont ha contractat l'advocat flamenc especialitzat en drets humans Paul Bekaert.
L'advocat ha confirmat que tots dos s'han reunit aquest dilluns, aparentment en algun lloc de Flandes, però ha afegit que encara no s'ha decidit res sobre una eventual petició d'asil polític. En el passat, Bekaert ha portat diversos casos d'asil de membres d'ETA.
Paul Bekaert confirma que és l'advocat de Carles Puigdemont i que s'ha reunit amb ell avui. En el passat, ha assessorat membres d'ETA.
Jordi Baró Ruibal (@jordibaro) October 30, 2017
Puigdemont ha contractat un advocat flamenc especialitzat en DDHH. S'han reunit avui però l'advocat diu que no s'ha decidit res sobre asil.
Xavi Coral (@xavicoral) October 30, 2017
Bekaert s'ha escudat en el secret professional per no revelar els detalls de la trobada. El lletrat flamenc va ser l'advocat, entre altres, de la presumpta etarra Natividad Jáuregui, que Bèlgica va rebutjar lliurar a Espanya després de tres ordres d'arrest dictades per l'Audiència Nacional el 2004, 2005 i 2015. El jutge belga va considerar que no hi havia garanties que pogués tenir un judici just a Espanya.
En una entrevista a TV3, Oriol Junqueras no s'ha pronunciat sobre l'anada a Bèlgica ni una eventual petició d'asil.
Roda de premsa aquest dimarts
Puigdemont compareixerà aquest dimarts a les 12.30 des de Bèlgica.
La Generalitat ha confirmat que el president i alguns dels seus consellers són "en un entorn segur i discret". No se sap quins consellers són -a Catalunya, aquest dilluns només s'ha vist Oriol Junqueras i Josep Rull- ni el lloc i l'hora de la compareixença.
Puigdemont és a Brussel·les "en un entorn discret i segur", confirmen fonts de la Generalitat. L'acompanyen alguns consellers. Parlarà demà.
Xavi Coral (@xavicoral) 30 d'octubre de 2017
Corresponsals d'arreu han recorregut diverses oficines de Brussel·les on se sospitava que podria haver-hi Puigdemont i alguns consellers cessats, sense èxit.
El desplaçament a Bèlgica ha generat reaccions diverses. El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha utilitzat el terme "exiliat" per explicar la situació, a través del seu compte de Twitter:
El MHP de la República exiliat és una denúncia contra Ñ davant dels estaments europeus, internacionals i ens serva la dignitat de l'1 Oct.
Lluís Llach (@lluis_llach) 30 d'octubre de 2017
En referència a aquest viatge, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha assegurat que es tracta d'un "acte desesperat, un disbarat". El dirigent popular veu "una contradicció" que Puigdemont hagi anat a la capital de les institucions europees, "on un dels grans valors és la defensa de l'estat de dret, de la legalitat i dels valors constitucionals".
També n'ha opinat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha acusat Puigdemont de "fugir" mentre demana als funcionaris i ciutadans "que violin les lleis".
Piden a los ciudadanos y funcionarios que violen las leyes, pero ellos votan en secreto, cambian de nombre su patrimonio o huyen a otro país https://t.co/VuiMj7FD2e
Albert Rivera (@Albert_Rivera) 30 d'octubre de 2017
La notícia l'hem sabut coincidint amb la compareixença del fiscal general de l'Estat, que ha fet pública la querella que ha presentat contra ell i contra tots els membres del govern i la mesa del Parlament per rebel·lió, sedició i malversació.
Cinc dies per donar-hi resposta
El primer ministre belga va negar diumenge que pensin concedir asil polític a Puigdemont. Charles Michel va desmentir d'aquesta manera el seu secretari d'Estat d'Asil i Immigració, que havia assegurat que podien fer-ho per evitar un judici injust al president de la Generalitat.
Si es confirmés la petició d'asil, es tensionaria no només la relació entre Bèlgica i Espanya sinó el mateix govern belga, format per quatre partits. El majoritari és el dels independentistes flamencs, al qual pertany el secretari d'Asil. També en forma part el moviment reformista való, del primer ministre Michel.
En el cas que Puigdemont sigui a Brussel·les per demanar asil, el govern belga tindria un termini de cinc dies per donar una resposta. A partir d'aquí, el govern espanyol podria demanar l'extradició a través d'una euroordre. Llavors seria un jutge el que hauria de decidir. Bèlgica és un dels pocs estats de la Unió Europea que accepta la petició d'asil de ciutadans europeus.
Aquest dissabte, Carles Puigdemont va anar a Girona, on va fer una declaració institucional en què va dir que només el pot cessar el Parlament.
I aquest matí, a primera hora, Puigdemont ha sorprès tothom amb una enigmàtica publicació a Instagram que, acompanyada d'un simple "bon dia", mostra part del Palau i de cel. La fotografia, segons s'ha sabut després, no era d'avui.
- ARXIVAT A:
- Article 155Independència