Puigdemont valora viatjar a Dinamarca tot i l'amenaça d'una nova euroordre
El ministre de l'Interior espanyol diu que no té cap dubte que serà detingut si s'activa l'euroordre a Dinamarca
Carles Puigdemont valora si viatja demà a Dinamarca per participar en una conferència a la Universitat, tot i la possibilitat que el Suprem decideixi reactivar l'euroordre de detenció.
L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, creu que, en aquest escenari, el risc de que això passi seria alt.
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha dit que no té cap dubte que serà detingut si s'activa. En una entrevista a la cadena COPE, Zoido ha afegit que Puigdemont està fugit i no té immunitat. Aquesta tesi coincideix amb la que va fer pública la Fiscalia General de l'Estat, que, en un comunicat, feia una interpretació restrictiva de la immunitat parlamentària.
En cas d'una hipotètica detenció o citació judicial a Dinamarca, la situació de Carles Puigdemont li complicaria les possibilitats de venir a la investidura. Cuevillas explicava aquest divendres que no està descartat que pugui viatjar a Catalunya.
Els experts consultats per TV3 creuen que hi ha la possibilitat que l'euroordre no arribés a temps a Dinamarca i es fes efectiva quan Puigdemont ja hagi tornat a Brusel·les.
Luis del Castillo, president d'honor Col·legi Advocats Penal Internacional, creu que hi haurà nova euroordre:
"Tinc la convicció plena que han portat l'anunci fins al final i penso que demanarà la pràctica de l'ordre europea en el cas de Dinamarca. Però l'euroordre trigaria un temps, suficient perquè sortís de Dinamarca, tornés a Bèlgica i fes el que la defensa i ell decideixen"
"Complicaria les coses i des del punt de vista de la investidura, és una pausa que poden tenir"
Al desembre, el jutge Llarena va retirar l'euroordre contra Puigdemont i els exconsellers per evitar que la justícia belga pogués limitar els delictes de rebel·lió i sedició.
Tornar un cop investit
En tot cas, Junts per Catalunya diu que l'opció que Puigdemont contempla és tornar un cop investit. Ho explicava Elsa Artadi al programa "FAQs", de TV3:
"La possibilitat que vingui abans de la investidura, en el ple, la probabilitat és més petita, però és evident que la nostra voluntat sempre ha siguit que ell governbi des del Palau de la Generalitat"
"Un cop hagi pres posessió li dona unes garanties, li dona una seguretat, un reconeixment internacional"
Esquerra posa l'accent a formar govern per acabar amb el 155, i des de la CUP, Carles Riera diu que decidir el president de la Generalitat no ho pot fer l'Estat, i que si fos així caldria desobeir.
"Aquí qui ha de decidir qui és o no és el president és el Parlament de Catalunya i la seva majoria. No l'Estat espanyol, ni els jutges ni fiscals"
"I si l'Estat vol imposar alguna restricció, haurem de desobeir"