Puigneró promet més seguretat digital per al govern després de l'espionatge amb Pegasus
- TEMA:
- Jordi Puigneró
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat a TV3 que s'augmentarà la seguretat digital dels membres del govern, i això implica la dels seus telèfons mòbils. Tot plegat, arran dels casos d'espionatge a diversos polítics catalans, entre altres al president del Parlament, Roger Torrent, o al diputat i exconseller Ernest Maragall a través dels seus aparells.
Puigneró ha reiterat que el govern demanarà a l'executiu espanyol que s'investiguin aquests fets. El mateix conseller ha assegurat a TV3 que ell també va ser objecte d'un ciberatac fallit a través del seu telèfon el març del 2019:
"Es va quedar en un intent, no van aconseguir penetrar en el meu mòbil, ho vam detectar en el moment. El mòbil es va posar en custòdia, es va retirar la bateria, la targeta SIM i tots els elements que poguessin tenir dades i, per tant, aquest mòbil no va poder ser espiat."
Jordi Puigneró insisteix que va ser víctima només d'un intent d'espionatge, que en cap cas va ser espiat perquè les mesures de seguretat del seu mòbil van funcionar i es va poder actuar en el moment:
"Vaig rebre una trucada sospitosa de WhatApp dels Països Baixos. Vaig dubtar de si agafar-la o no. Al final, com que havia estat a Holanda feia dos mesos, vaig pensar que podria estar relacionada amb aquest viatge. Vaig respondre i automàticament el mòbil es va bloquejar perquè hi havia un intent d'inserir un aplicatiu, un software maliciós per actuar contra el telèfon. Automàticament el vaig apagar i el vaig posar al servei de l'Agència de Ciberseguretat, que me'n va donar un de nou. Per tant, vam garantir en tot moment la protecció de les dades del meu telèfon."
El conseller de Polítiques Digitals ha explicat a TV3 que no tenen constància que cap altre conseller o consellera, ni tampoc el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi estat víctimes d'un ciberatac, però, en tot cas, anuncia que en les properes setmanes aprovaran un programa de reforç de les mesures de ciberprotecció dels membres del govern.
Preguntat sobre l'espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, Puigneró respon que la cambra catalana té la seva pròpia sobirania tecnològica:
"Ells decideixen quines mesures apliquen. És bo que sigui així perquè s'ha de preservar la separació de poders. Si el Parlament ens demanés que féssim aquesta protecció activa, ho faríem, però només si se'ns demanés formalment perquè mai ningú pugui acusar el govern de fer pràctiques il·lícites al Parlament."
En aquest sentit, Puigneró ha qualificat de "demencials" les insinuacions que va fer Ciutadans sobre si el govern català espia al Parlament i els ha volgut donar un toc d'alerta:
"No tot s'hi val en política i si Ciutadans continua per aquest camí, el govern prendrà mesures perquè no pot ser que es facin aquestes afirmacions sense cap prova i amb l'objectiu d'enganyar l'opinió pública."
Jordi Puigneró insisteix que el govern instarà a l'executiu espanyol a què es faci una investigació en profunditat sobre aquests fets, que qualifica de "molt greus":
"De moment només hem sentit declaracions del ministeri de l'Interior, però voldríem sentir la ministra de Defensa, que és de qui depèn el CNI (...) Si darrera hi ha els serveis secrets de l'estat i es confirma que Espanya és l'únic país europeu que ha contractat Pegasus per fer aquest tipus de pràctiques, el govern més progressista de la història resultarà que és el més repressor digitalment. Vull recordar que aquest govern va aprovar el 'decretazo digital' en el qual es diu textualment que el govern espanyol té la facultat d'intervenir els mòbils i xarxes de comunicacions del ciutadans sense ordre judicial, emparant-se en el concepte de desordres públics."
Per tot plegat, el conseller Puigneró ha volgut posar en valor l'Agència de Ciberseguretat que es va inaugurar l'1 de gener per prevenir i detectar aquest tipus de pràctiques.
- ARXIVAT A:
- Jordi Puigneró Espionatge