Aula d'una escola bressol a Ucraïna destruïda per un projectil i que els rebels prorussos diuen que és un atac inventat (Reuters)

Puja de to el conflicte sobre el terreny a Ucraïna i també la guerra propagandística

El líder de l'autoproclamada República de Donetsk ha ordenat l'evacuació massiva de la població civil cap a territori rus

RedaccióActualitzat

Després que aquest dijous la tensió entre Rússia i Ucraïna ha tornat a pujar, aquest divendres s'han conegut nous plans diplomàtics per intentar refredar-la.

L'anunci més destacat és que els responsables d'Afers Exteriors de Rússia i els Estats Units, Serguei Lavrov i Antony Blinken, es reuniran la setmana que ve.

També que el president dels EUA, Joe Biden, parlarà telemàticament aquest mateix divendres amb els dirigents d'alguns països europeus com França, Alemanya, Polònia i Romania, del Canadà i de l'OTAN.


"S'estan preparant per llançar un atac"

Blinken, però, aquest dijous ha insistit que tenen informació fidedigna que les tropes russes no s'estan allunyant de les fronteres amb Ucraïna, sinó tot al contrari:

"Rússia diu que redueix les forces, però no ho constatem sobre el terreny, la nostra informació indica clarament que aquestes forces, incloent-hi tropes de terra, avions i vaixells, s'estan preparant per llançar un atac contra Ucraïna els pròxims dies."

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, aquest dijous intervenint al Consell de Seguretat de l'ONU (Reuters)

Blinken ho ha dit en plena reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, i ha afirmat que Rússia té previst arribar fins a la capital, Kíev.


"Atac de falsa bandera"

Blinken ha anat molt més enllà: sense aportar proves, ha afirmat que Rússia estaria preparant un "atac de falsa bandera" que els serveixi d'excusa per començar la invasió d'Ucraïna.

És a dir, provocarien o simularien un suposat atac o atemptat terrorista contra interessos russos, possiblement amb armes químiques reals o simulades, que atribuirien als ucraïnesos.

El Consell de Seguretat de l'ONU, aquest dijous reunit a Nova York (Reuters)

"Histèria" dels EUA

A l'altra banda, el govern del president Vladímir Putin acusa els Estats Units i l'OTAN d'"histèria". Ho ha dit Lavrov, que nega que estiguin augmentant les tropes a la frontera:

"Els nostres homes es despleguen amb calma al nostre territori, fan exercicis, després recullen les tendes, carreguen l'equipament i marxen. Però la histèria continua."

El ministre d'Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, aquest dijous a Moscou (Reuters)

"Mesures tecnicomilitars"

En paral·lel, aquest dijous s'ha fet pública una carta que Lavrov ha enviat als Estats Units, en què insisteix que vol garanties que Ucraïna no entrarà a l'OTAN.

En aquesta carta diuen que, si no hi ha garanties, respondran amb "mesures tecnicomilitars", un terme que pot molt ben ser un eufemisme per evitar parlar clarament d'invasió:

"En cas d'absència de voluntat de la part americana d'un acord ferm, amb garanties jurídiques de seguretat, Rússia es veurà obligada a respondre, incloent-hi l'ús de mesures de caràcter tecnicomilitar."

A més, aquest dijous Rússia ha expulsat el viceambaixador dels Estats Units a Moscou, teòricament una resposta a la reducció del personal diplomàtic rus a Washington, però que els EUA han qualificat de gratuïta.

 

Evacuació de Donetsk

Mentrestant, al Donbass, la regió d'Ucraïna en disputa des del 2014 entre milicians prorussos i l'exèrcit del país, les dues parts s'han acusat aquest dijous d'haver trencat l'alto el foc.

És una zona de l'Est d'Ucraïna formada per dues províncies on hi ha àmplies zones controlades pels rebels prorussos. 

Aquest divendres, el líder de l'autoproclamada República de Donetsk, en guerra amb Ucraïna, ha anunciat l'evacuació de civils a la veïna Rússia, acusant Kíev de preparar una invasió després d'un esclat d'enfrontaments. "S'està organitzant una sortida massiva i centralitzada de la població cap a la Federació Russa i en primer lloc s'han d'evacuar dones, nens i ancians", ha dit Denis Pushilin a través del seu compte de Telegram.

Els trencaments de l'alto el foc s'han incrementat exponencialment els últims dies: a Donetsk aquest dijous hi va haver 189 violacions de l'alto el foc, mentre que dimecres només van ser 24.

 

I a Lugansk, 402 casos aquest dijous, contra els 129 del dia abans. Aquí s'inclouen trets, explosions, atacs amb morter i enfrontaments de tota mena.

Un dels casos en concret, una escola bressol de la banda controlada per Ucraïna, ha rebut l'impacte d'un projectil llançat des de la banda prorussa, i l'han hagut d'evacuar, tot i que no hi ha hagut morts, només ferits lleus.

Aula de l'escola bressol de Stanytsia Luhanska atacada aquest dijous a Ucraïna (Reuters)

Però des del bàndol prorús neguen l'atac, diuen que el govern ucraïnès se l'ha inventat, i asseguren que les imatges mateixes ho demostren.

A diferència d'aquests dies anteriors, en què es feien crides a la calma i a fer vida normal, a Ucraïna ja es preparen per a la guerra, amb recomanacions a la població per quan arribi, si arriba:

Tot plegat, la guerra de debò no ha començat, però la guerra informativa fa setmanes que dura, i els últims dies tots els països i agents implicats l'han intensificat, cosa que ha fet augmentar la tensió.

"Relax"

Enmig d'aquesta tensió, un pilot de la companyia Air Moldova ha enviat un missatge de distensió des de l'aire mentre pilotava un vol comercial a prop de la frontera ucraïnesa.

Ha dibuixat al cel amb l'avió la paraula RELAX, que han pogut veure en directe els usuaris d'aplicacions i webs de seguiments de vols en línia sobre el mapa.

 

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut