Puja lleugerament l'atur al novembre a Catalunya, amb prop d'un miler de desocupats més
- TEMA:
- Atur
El final de la temporada turística s'ha notat a Catalunya amb un increment de les dades de l'atur. Aquí, el nombre de persones registrades de l'atur han augmentat en gairebé 1.000 persones, bàsicament del sector serveis.
A finals de novembre hi havia 348.000 parats, segons les dades que ha fet públiques el Ministeri de Treball.
Catalunya és la tercera autonomia on més s'incrementa el nombre de persones a l'atur, darrere de les Illes Balears i Castella i Lleó.
Per demarcacions, i en comparació amb fa un any, l'atur ha caigut més d'un 10% a Lleida, Tarragona i Girona, davant del 3,78% de Barcelona.
En termes mensuals, en canvi, ha crescut a Girona (2,02%) i Tarragona (1,92%) i s'ha reduït a Lleida (-0,79%) i Barcelona (-0,12%).
A Espanya, el millor novembre per a l'atur des del 2007
Al conjunt d'Espanya, en canvi, l'atur ha baixat de 33.000 persones, i el total és de 2.880.000 persones aturades, la xifra més baixa en un mes de novembre des del 2007. I és justament al sector serveis on es registra el descens més pronunciat (-1,21%), seguit de l'agricultura (-3,67%) i la indústria (-1,59%).
És la segona disminució més gran d'un mes de novembre en l'última dècada, només superada per la de l'any 2021.
Si ens fixem en el sexe, 6 de cada 10 persones a l'atur són dones.
Estancament dels afiliats a la Seguretat Social
Aquest divendres també s'ha sabut la dada d'afiliats a la Seguretat Social, que presenta un estancament al mes de novembre.
A Catalunya, ha guanyat una mitjana de 519 cotitzadors al novembre respecte de l'octubre (0,01% més).
A Espanya, les dades són de 155 persones menys a tot Espanya, un indicador que el mercat està estancat.
El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions destaca, però, que en l'últim any s'han sumat 531.000 cotitzants, amb un creixement interanual del 2,7%.
En termes desestacionalitzats, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social continua creixent, per 19è mes consecutiu. Durant el mes de novembre se n'hi han incorporat més de 78.000 al conjunt de l'Estat.
El govern espanyol preveu que es tancarà l'any amb un creixement de l'ocupació de prop del 4%.
Més contractes indefinits
De tots els afiliats més joves, menors de 30 anys, n'hi ha 2 milions amb contracte indefinit, un dels efectes de la reforma laboral, que va entrar en vigor fa 11 mesos.
Si es comparen les dades generals amb les de finals del 2021, hi ha 2,3 milions de persones més amb contracte indefinit.
Això s'explica perquè, ara, en aquest tipus de contracte s'inclouen els fixos discontinus, molt habituals en el sector turístic, i perquè les inspeccions que s'han fet aquests últims mesos han obligat a regularitzar molts contractes.
El nombre de treballadors en ERTO es manté estable al voltant de 20.000 persones.
Més ocupació en àmbits com programació i informàtica
Els sectors tecnològics són els que tenen més dinamisme a l'hora de crear ocupació. En comparació amb el febrer del 2020, l'àmbit de programació, consultoria i activitats informàtiques ha sumat un 27% d'afiliats.
Informàtica i telecomunicacions (18,5%), activitats en seus centrals i consultoria de gestió empresarial (18,1%), activitats de cine, vídeo i televisió 17,7%), R+D (17,6%) i silvicultura i explotació forestal (17,3%) són altres sectors destacats.
- ARXIVAT A:
- Atur