Pujades d'impostos el 2021: begudes ensucrades, primes d'assegurances o rendes altes
- TEMA:
- Economia de butxaca
Només començar l'any els consumidors ja notaran la primera pujada: la de les assegurances. Els pressupostos generals de l'Estat, que aquest divendres entren en vigor, apugen dos punts les primes, del 6 al 8%, i per tant, s'incrementaran les pòlisses, ja siguin d'automòbil o llar, per exemple.
També es pagarà més per les begudes ensucrades, que estaran gravades per un IVA del 21%, davant del 10% actual. L'única excepció seran els làctics
Es redueixen també els incentius als plans de pensions individuals i el límit màxim de deducció es rebaixa als 2.000 euros, des dels 8.000 actuals. Si es tracta de plans de pensions col·lectius, s'apuja fins als 10.000 euros.
Canvis fiscals a rendes elevades
A banda d'això, la resta de canvis fiscals afectaran una minoria de contribuents amb rendes elevades. L'IRPF augmenta tres punts per a les rendes del capital superiors a 200.000 euros anuals i dos per a qui ingressi més de 300.000 euros en rendes del treball. En total, no arriba a 40.000 contribuents.
També s'apuja un punt l'impost sobre el patrimoni per a les fortunes de més de 10 milions d'euros.
A l'espera de valorar la crisi per la Covid
Segons Valentí Pich, president del Consell General d'Economistes d'Espanya, es tracta d'una situació conjuntural, a l'espera que passi la crisi per la COVID.
"Tenim un gran dèficit. Pujar els impostos sempre fa retreure l'activitat econòmica. Ojalà al febrer-l març abril tinguem millors expectatives del covid, que és el que ens preocupa ara. Veurem la magnitid del desastre econòmic i social i a partir d'aquí caldrà fer un replantejament. Però ara és un temps de descompte"
Justament la difícil situació provocada per la pandèmia ha deixat a mitges algunes modificacions a l'impost de societats i, finalment, s'han aprovat només alguns petits canvis cosmètics. Sí que han tirat endavant, fora de pressupostos, l'impost a les transaccions financeres i el que grava determinats serveis digitals, conegut com la taxa Google.
Fruit del pacte amb ERC, el govern espanyol es va comprometre també a estudiar l'harmonització dels impostos autonòmics. Un compromís que, a la pràctica, va lligat a la reforma del finançament autonòmic. Segons explica Pich, si no es replanteja amb "seriositat" el sistema de finançament autonòmic no es podrà modificar el sistema fiscal de les comunitats, i per tant, no es podrà modificar els "impostos que es necessita que siguin potents a efectes de protecció de la natura."
De moment, el govern espanyol vol tramitar l'impost sobre els envasos de plàstic. L'altra aposta de fiscalitat verda, la pujada de l'impost sobre el dièsel, es va haver de sacrificar per aconseguir el suport del PNB als comptes que avui entren en vigor i que enterren definitivament els pressupostos de Cristóbal Montoro.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca