"Punt de no retorn", la sèrie de 3Cat que avui opta a un prestigiós Emmy Internacional

El periodista Raül Gallego Abellán viatja a indrets com Palestina, Ucraïna, el Japó o els Estats Units per explicar històries que marcaran un canvi de paradigma
Redacció Actualitzat
TEMA:
Televisió

Totes les mirades del gremi televisiu es fixaran aquesta matinada cap a Nova York, on se celebrarà la gala de la 52a edició dels Premis Emmy Internacionals, els guardons més importants del sector.

Entre els aspirants a recollir una estatueta hi ha la sèrie documental "Punt de no retorn", del periodista Raül Gallego Abellán, i produïda per 3Cat, que està nominada a la categoria de Short-form Series, sèries de format curt.

Al costat de la sèrie catalana hi ha aspirants de 21 països que competeixen per ser reconeguts com els millors programes de televisió produïts fora dels Estats Units.

La gala l'organitza l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió dels Estats Units, i es considera que es tracta dels guardons més rellevants de la televisió mundial.


D'Ucraïna a Palestina passant per França o l'Argentina

Amb una narrativa documental intimista i innovadora, els reportatges de "Punt de no retorn" s'acosten a conflictes i històries que es troben en un moment de canvi de paradigma, en un punt de no retorn, i que el seu desenllaç ens pot afectar a tots d'una manera o una altra.

"De vegades tens molt poc temps per convèncer aquella persona perquè et digui 'vinga va, seu amb mi i t'ho explicaré'. Han de veure que l'interès és genuí", reflexiona Gallego als micròfons de TV3 poques hores abans de la gala.

Els reportatges, que es poden veure a la plataforma 3Cat, reflexionen sobre el procés de transformació irreversible de la humanitat i el planeta.

La sèrie està narrada únicament amb la veu dels protagonistes, que han de resistir i adaptar-se a noves situacions com l'emergència climàtica, noves guerres i aliances geoestratègiques, crisis econòmiques i de valors democràtics, populismes, radicalització, noves tecnologies o la irrupció de la intel·ligència artificial.

En la primera temporada, el programa trasllada l'espectador a la guerra d'Ucraïna amb el premiat capítol "El sacrifici del front d'Ucraïna". També ha tingut l'accés exclusiu a les brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica a Palestina, ha viatjat al Japó per preguntar-se si la irrupció de la IA és irreversible, ha sigut testimoni de la vida als campaments de refugiats al nord de França, ha visitat diverses poblacions indígenes natives del Canadà per veure com s'han convertit en interlocutors clau contra el canvi climàtic i ha retratat l'auge de Javier Milei a l'Argentina.

Pel que fa a la segona, estrenada a l'estiu a 3Cat, s'explora la possibilitat i la paranoia d'una guerra civil als EUA.

Recupera l'episodi premiat als Webby Awards "El sacrifici del front d'Ucraïna":

 

Recupera l'episodi "Armats i dividits: por i paranoia a una guerra civil als EUA"

 

Una sèrie de prestigi internacional

L'aposta de 3Cat per la sèrie s'emmarca en la voluntat de fer productes "d'extrema qualitat" a través de la plataforma, però també de les xarxes, com explica Adrià Serra, que és director de continguts digitals i estratègia transmèdia de 3Cat.

"Aquesta ambició de la ràdio i de la televisió que ens ha caracteritzat durant 40 anys, volem traslladar-la també al digital", explica Serra.

A més d'optar a l'Emmy Internacional, "Punt de no retorn" ha estat finalista als premis que atorga l'AIB (Association for International Brodcasters) al Regne Unit pel capítol "L'última frontera", i ja ha rebut altres premis internacionals de prestigi.

El més recent és el Webby Awards, premis de referència en l'àmbit internacional de contingut en línia, en la categoria Video Reality (Series & Channels), on es va premiar el capítol "El sacrifici del front d'Ucraïna".

Raül Gallego ha estat reconegut amb el Documentary Storyteller of the Year (3Cat)

Anteriorment, aquest mateix capítol també va rebre dos premis Picture of the Year (POY), un dels guardons internacionals més prestigiosos de l'audiovisual periodístic.

Gallego va ser reconegut amb el Documentary Storyteller of the Year, i "El sacrifici del front d'Ucraïna" va guanyar el Documentary News Reporting Vídeo, categoria en què també va ser finalista un altre documental de "Punt de no retorn", "Dins la Jihad Palestina i l'alternativa a les armes".

A més, la sèrie va quedar finalista en la categoria de reportatge de notícies dels Premis Rory Peck l'octubre del 2023.

La sèrie també ha rebut una menció especial en les categories de Servei Públic i Activisme i Notícies i Política dels Lovie Awards, els premis més importants d'Europa en l'àmbit d'internet.


La trajectòria de Gallego

Gallego Abellán és un dels periodistes i directors de documentals més premiat de la seva generació. Ha estat nominat als Emmy Internacionals, ha guanyat premis com el Royal Television Society, l'Edward R. Murrow, dos Webby Awards o el Miguel Gil, entre d'altres.

El periodista ha cobert la majoria dels grans conflictes dels últims 20 anys. Va començar treballant a TV3 cobrint la segona intifada palestina i la guerra de l'Iraq, i després va ser reporter per a mitjans internacionals com Associated Press, Channel 4 o Al Jazeera en anglès.

ARXIVAT A:
Televisió Premis Emmy
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut