Putin carrega contra Trump després de l'atac militar dels EUA a Síria (Reuters)

Putin diu que l'atac és una "agressió" i exigeix una reunió del Consell de Seguretat

El Kremlin afirma que els EUA han atacat "un estat sobirà" i que això "perjudicarà de manera considerable" les relacions bilaterals
Redacció Actualitzat

Moscou, aliat del règim sirià, ha exigit la convocatòria d'una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per parlar de l'atac nord-americà a Homs. Segons informa l'agència de notícies russa TASS, el Kremlin també ha suspès un memoràndum firmat amb Washington que pretenia garantir "la seguretat dels vols durant les operacions a Síria".

El govern rus ha advertit Washington que l'atac d'aquesta matinada complica les relacions bilaterals i obstaculitza la creació d'una gran coalició internacional contra el terrorisme. Vladímir Putin creu que es tracta d'una agressió amb un pretext inventat, "una agressió a un estat sobirà", diu.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha explicat que, segons Putin, tot plegat és per distreure el món de les víctimes civils que hi ha en el conflicte de Mossul, a l'Iraq, on les tropes nord-americanes encapçalen una operació militar contra Estat Islàmic". Peskov ha alertat:

"Aquest pas perjudica de forma seriosa les relacions entre Rússia i els Estats Units, que ja estan prou malmeses. I el més important, com considera Putin, és que no ens acosta a l'objectiu de la lluita contra el terrorisme internacional."

El Kremlin insisteix que "l'exèrcit sirià no disposa d'arsenals d'armes químiques". Subratlla que "la seva destrucció la va supervisar i confirmar l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques". Segons Peskov, "Putin opina que ignorar totalment les proves sobre l'ús d'armes químiques per part dels terroristes no fa sinó empitjorar la situació".

L'ofensiva militar dels Estats Units a Síria acaba amb la bona sintonia aparent que hi havia entre Trump i Putin. L'ombra de Moscou ha estat sovint al rerefons del president nord-americà, amb els suposats lligams entre l'administració russa i l'equip de campanya de Donald Trump.

Fins i tot, abans de la campanya electoral, Trump va arribar a dir que Putin era millor líder que Obama. Amb el canvi d'inquilí a la Casa Blanca, el president rus es va mostrar disposat a cooperar en la lluita contra el terrorisme. Va ser durant el discurs anual sobre l'estat de la nació davant les dues cambres del Parlament. "Confiem a unir forces amb els Estats Units en la lluita contra una amenaça real i no inventada: el terrorisme internacional", va assegurar Vladímir Putin. Amb l'atac a Síria, el suposat "idil·li" entre Trump i Putin ha acabat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut