Rússia anuncia la primera vacuna contra la Covid entre dubtes de la comunitat científica
- TEMA:
- Coronavirus
Rússia és el primer país del món que ha registrat una vacuna contra la Covid-19, segons ha anunciat el president rus, Vladímir Putin, aquest dimarts.
"Aquest matí s'ha registrat, per primera vegada al món, una vacuna contra el nou coronavirus", ha explicat Putin durant una reunió telemàtica amb els seus ministres.
Ha assegurat que la vacuna és "eficaç", que "ha superat totes les proves necessàries" i que permet obtenir una "immunitat estable" davant la Covid-19.
Aprovada sense fase III
La vacuna s'hauria provat amb humans durant menys de dos mesos, però encara ha de passar l'anomenada fase III, l'assaig amb milers de persones previ a l'aprovació dels organismes reguladors si se supera de manera satisfactòria.
Es faran assajos clínics als Emirats Àrabs Units i les Filipines.
Kirill Dmitriev, president d'un fons sobirà involucrat en desenvolupament de la vacuna, ha anunciat que la fase III començarà aquest dimecres i que la producció industrial està previst engegar-la al setembre i dur-la a terme, en part, al Brasil.
Mil milions de comandes estrangeres
I ha afegit que ja hi ha vint països que han fet una comanda de més de mil milions de dosis.
A més, ha explicat que es comercialitzarà a l'estranger amb el nom Sputnik V, en referència al primer satèl·lit artificial de la història i la inicial de la paraula vacuna.
Preocupació per la seguretat
El fet que Rússia hagi aprovat la vacuna abans d'haver-ne fet la fase III ha suscitat dubtes sobre si Putin no estarà fent passar el prestigi nacional per davant del rigor científic.
Putin ha desestimat aquests dubtes i ha assegurat que la seva filla ja l'ha provada.
Malgrat tot, ACTO, entitat que representa a Rússia les principals companyies fabricants de fàrmacs del món, han fet arribar una carta al Ministeri de Sanitat de Rússia demanant l'ajornament de l'aprovació fins que s'hagi superat satisfactòriament la fase III.
En l'escrit remarquen:
"És durant aquesta fase que s'obté la prova principal de l'eficàcia d'una vacuna, i també la informació sobre les reaccions adverses que poden aparèixer en determinats grups de pacients."
En el mateix sentit s'ha pronunciat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha reaccionat amb prudència a l'anunci de Putin.
L'OMS ha recordat que cal rigorositat en els procediments i ha alertat que accelerar els processos no hauria de posar en perill la seguretat.
Una vacuna anunciada
El govern rus ja va anunciar a finals de juliol que volia aprovar una vacuna a l'agost i començar a produir-la al setembre, molt abans que altres projectes.
També va avançar que la intenció era aprovar-la mentre, en paral·lel, es continuaria la fase final d'assajos.
La vacuna registrada per Rússia l'ha desenvolupada el Centre Gamaleia, conjuntament amb científics del Ministeri de Defensa.
Gairebé 900.000 contagis
Rússia, amb gairebé 146 milions d'habitants, és el quart país del món amb més positius de Covid-19, gairebé 900.000 des del principi de la pandèmia, dels quals gairebé 700.000 ja han superat la malaltia.
Segons les xifres oficials, el coronavirus hi ha causat unes 15.000 morts, xifra molt inferior a les de països més poblats, com els Estats Units o el Brasil, però molt inferior, també, a la de països europeus com el Regne Unit, França, Itàlia i Espanya.
Més de 100 vacunes en marxa
Ara per ara, al món s'estan desenvolupant més d'un centenar de vacunes contra la Covid-19. D'aquestes, segons l'OMS, n'hi ha quatre que ja són a la fase 3.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Vacunes Rússia Vladímir Putin