Putin vol augmentar el control del mar per competir amb els Estats Units i l'OTAN (Reuters / Vitaly Nevar)

Putin anuncia una nova doctrina naval i vol obrir bases al Mediterrani

Rússia reforçarà la seva armada amb míssils de creuer hipersònics i crearà més bases navals en punts estratègics com el Mediterrani
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

Vladímir Putin ha aprofitat els actes de commemoració del Dia de l'Armada a Sant Petersburg per anunciar un pla ambiciós que suposaria establir bases navals a l'Àrtic, el Mediterrani i el mar Negre i convertir Rússia en una gran potència marítima.

Amb la posada en escena que acostuma a desplegar en els dies importants, Rússia ha celebrat avui el Dia de l'Armada. El president rus ha aprofitat l'ocasió per presentar davant el món la nova doctrina naval russa. Tant el document com l'acte de la firma, sota el retrat de Pere el Gran, tornen a evocar la idea de la Gran Rússia.

La doctrina recalca, sobretot, la necessitat de Rússia de defensar-se contra l'ambició dels Estats Units de dominar els oceans i contra l'expansió de l'OTAN, que considera les seves principals amenaces.

També marca les línies vermelles marítimes on Rússia vol mantenir o guanyar influència: a l'Àrtic i també als mars Negre i Bàltic. El mateix Putin ha deixat clar que proporcionarà protecció ferma a les seves aigües per tots els mitjans, i per fer-ho ja ha anunciat que la Marina rebrà properament els míssils de creuer hipersònics Zircon.

A més, Putin també ha aprofitat la jornada per anunciar que planeja crear noves bases militars al mar Mediterrani, a la regió del Pacífic, a l'oceà Índic i al golf Pèrsic.

Moscou veu com un dels principals riscos de la seva armada que no hi hagi prou bases fora de les seves fronteres per poder abastir i auxiliar els seus vaixells.


Ucraïna bombardejada mentre el món espera els cereals

A Ucraïna, Rússia ha tornat a bombardejar Mikolaiv, prop de Kherson. A l'atac ha mort un dels empresaris més importants del comerç del gra del país, Oleksi Vadaturski.

Vadaturski és una de les principals fortunes del país. Ha mort juntament amb la seva dona, quan una bomba ha impactat contra casa seva en un atac que ha afectat altres edificis civils.

Policies inspeccionen els cossos de l'últim bombardeig rus a Mikolaiv (Reuters / Mykola Tymchenko)

El bloqueig dels cereals és un dels recursos que Putin utilitza com a arma de guerra. Deu dies després de l'acord d'Istanbul, Turquia assegura que aquest dilluns sortirà el primer vaixell amb gra d'Ucraïna.

Mentrestant, continuen els bombardejos al sud i al Donbass, i Zelenski ha instat els ucraïnesos que viuen a Donetsk a marxar d'allà urgentment, tot i que serà difícil convèncer els que no n'han sortit fins ara.

En altres llocs de la regió el perill són unes petites mines, anomenades "papallona", que, segons les autoritats prorusses, dispersa l'exèrcit ucraïnès. Estan prohibides a escala internacional. Són poc potents, però prou per fer mal a la població civil, sobretot a les criatures, que poden pensar que són una joguina.


Qui va bombardejar la presó d'Olénivka

Ucraïna i Rússia es continuen acusant del bombardeig a la presó d'Olénivka, un atac en què el regiment Azov va perdre diversos membres, entre la cinquantena de soldats ucraïnesos morts.

Tot i haver dit que ho faria, a hores d'ara Rússia encara no ha permès a la Creu Roja accedir als presoners de guerra ferits en l'atac.

 

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna Vladímir Putin
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut