Putin condiciona un alto el foc al fet que Ucraïna renunciï a 4 regions i a entrar a l'OTAN
Kíiv rebutja la proposta del president rus dient que són les "condicions estàndard de l'agressor"
Proposta insòlita del president rus, Vladímir Putin, sobre Ucraïna, a les portes de la cimera de pau que es fa aquest cap de setmana a Suïssa, a la qual no ha estat convidat.
Arriba també en el tercer any d'invasió, que va començar fa 28 mesos, el 24 de febrer de 2022, i quan Rússia controla gairebé una cinquena part del territori ucraïnès.
Putin ha comparegut davant les càmeres des del Ministeri d'Exteriors rus per presentar un pla ben senzill: assegura que aturarà l'ofensiva i retirarà les tropes tan bon punt Ucraïna renunciï a quatre regions de l'est i el sud i es comprometi a no ingressar a l'OTAN.
En concret, el president rus ha demanat la retirada ucraïnesa de Donetsk i Luhansk, les dues regions que integren el Donbàs, i també de Kherson i Zaporíjia.
La tria no pot sorprendre ningú, perquè són les quatre regions que Putin considera oficialment territori rus des del setembre del 2022, quan va oficialitzar-ne l'annexió en un acte solemne al Kremlin després de fer-hi uns referèndums que Ucraïna va qualificar de farsa.
Una annexió considerada il·legal per la majoria dels estats integrants de les Nacions Unides.
Són quatre regions que Rússia no controla completament, tanmateix; per això ha remarcat que es refereix a "tot el territori d'aquestes regions, dins de les fronteres administratives que existien en el moment de la seva entrada a Ucraïna".
Putin posa encara una segona condició per iniciar un diàleg amb Kíiv: que Ucraïna renunciï a ingressar a l'OTAN i es converteixi en una nació no-alineada.
"Quan Kíiv anunciï que comença la retirada de les tropes d'aquestes regions i comuniqui oficialment que renuncia a ingressar a l'OTAN, donarem immediatament l'ordre d'alto el foc i començarem negociacions."
El president rus ha defensat que la seva és "una altra proposta de pau real i concreta", que "no és un alto el foc temporal", sinó una conclusió del conflicte", i ha fet una crida a "passar una tràgica pàgina de la història".
Kíiv parla de "farsa"
Des d'Ucraïna, l'oficina del president Volodímir Zelenski ja ha rebutjat la proposta, que ha qualificat de "farsa".
Mijailo Podoliak, conseller presidencial, ha dit que Putin s'ha limitat a presentar el "paquet [de condicions] estàndard de l'agressor", que considera "altament ofensives per a la legalitat internacional" i que demostra la "incapacitat" del Kremlin per "avaluar la realitat de manera adequada".
"Proposa a Ucraïna que admeti la derrota. Proposa a Ucraïna que lliuri il·legalment els seus territoris a Rússia. Proposa a Ucraïna que renunciï a la seva sobirania geopolítica."
L'OTAN: "Una proposta de més agressió"
La proposta del president rus també ha topat amb el rebuig frontal de l'OTAN.
Jens Stoltenberg, secretari general de l'organització, considera que no és una iniciativa de pau, sinó "una proposta de més agressió, més ocupació", ha dit durant una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa dels països integrants de l'Aliança Atlàntica.
La UE diu que Putin només vol una "escalada"
Amb la participació de gairebé un centenar d'estats i d'organitzacions internacionals, la cimera de pau de Suïssa no és una conferència de pau de la qual hagi de sorgir un pla de pau, sinó una reunió d'alt nivell centrada en qüestions com la seguretat alimentària i la seguretat nuclear a Ucraïna arran de la invasió russa.
"Putin ha deixat clar amb les seves accions que està interessat en l'escalada" del conflicte, ha declarat Peter Stano, portaveu de l'alt representant exterior de la UE, Josep Borrell, durant la roda de premsa diària de la Comissió Europea quan li han preguntat per la posició de la Unió sobre l'absència de Rússia a Suïssa.