La celebració és més curta i menys vistosa que en anteriors edicions (Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)

Putin culpa Occident de la guerra: "Estan carregats d'odi, russofòbia i nacionalisme"

El president rus assegura en el discurs del Dia de la Victòria que guanyarà la guerra a Ucraïna
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

Vladímir Putin assegura que Rússia guanyarà la guerra a Ucraïna i acusa Occident de ser el causant de la divisió i dels conflictes al món. Moscou ha acollit aquest matí la desfilada militar del Dia de la Victòria, que commemora la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa i recorda el triomf de l'antiga Unió Soviètica sobre l'Alemanya nazi.

El president rus ha fet el tradicional discurs en la desfilada que es fa a la plaça Roja i ha denunciat que Occident és el responsable dels conflictes i divisions al món i que ha desencadenat una autèntica guerra contra Rússia, que el seu país acabarà guanyant:

"Contra la nostra Rússia de nou s'ha desencadenat una autèntica guerra. Però nosaltres resistirem al terrorisme internacional i també defensarem els habitants del Donbass i garantirem la nostra seguretat."

El 9 de maig Moscou commemora la derrota de l'Alemanya nazi (Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)

Putin ha qualificat de "criminal" la ideologia de supremacia que, segons ell, defensen els dirigents occidentals i els ha acusat d'oblidar-se del que va passar quan l'Alemanya nazi va perseguir el domini mundial.

"Les elits internacionals parlen amb supremacia i fan confrontar els pobles. Estan carregats d'odi, de russofòbia, agressivitat i nacionalisme. Destrueixen els valors tradicionals de la família que fan que els humans siguem humans. I això, amb un objectiu: dictar la seva voluntat a les nacions i donar ordres a tot el món."


El centre de Moscou ha estat fortificat i s'hi han desplegat nombrosos agents fortament armats per protegir unes celebracions que, malgrat reunir milers de soldats, són més curtes i menys vistoses que en anteriors edicions, al·legant motius de seguretat, especialment després que la setmana passada hi va haver un atac amb drons contra el Kremlin.

Han desfilat uns 8.000 efectius, 530 dels quals han combatut a Ucraïna, segons han informat les agències oficials russes.

Presenciant la desfilada des de la tribuna d'autoritats, entre d'altres, hi havia Serguei Xoigú, el ministre de Defensa qüestionat per Prigojin.

Exhibició d'un míssil balístic intercontinental Yars durant la desfilada pel Dia de la Victòria a Moscou (Reuters/Sputnik/Gavriil Grigorov)

El desplegament militar també és inferior i s'ha cancel·lat un dels elements estrella de la cita: la desfilada del Regiment Immortal, en què ciutadans exhibeixen fotografies dels seus familiars caiguts en combat.

El mateix Putin va encapçalar l'any passat aquesta desfilada portant el retrat del seu pare. Oficialment, la marxa s'ha suspès per raons de seguretat, però també se sospita que les autoritats tenien por que s'acabés convertint en una protesta per tots els russos que han mort a Ucraïna.

Aquest any, el segon des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, la presència de líders estrangers ha tornat a ser molt petita comparada amb anys anteriors.


Von der Leyen torna a Kíiv

A Ucraïna, aquest 9 de maig no s'ha celebrat la victòria sobre el nazisme, com era tradicional fer-ho coincidint amb Rússia. Es va celebrar el dia abans, el 8, coincidint amb la commemoració a l'Europa Occidental, una diferència de dates que s'explica per la diferència horària.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, davant d'un tanc rus capturat i exhibit a Kíiv (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

Aquest dimarts, en canvi, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha decidit celebrar el Dia d'Europa, un gest europeïsta que ha coincidit amb una nova visita a Kíiv de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per preparar el terreny per a ingrés del país a la Unió Europea.

En un vídeo publicat aquest dilluns al vespre, Zelenski ha reclamat "que la nostra victòria sobre el mal actual del 'ruixisme' [utilitzant un terme d'ús comú a Ucraïna per designar el "feixisme rus"] sigui la millor manera d'honorar la memòria d'aquells que van lluitar contra el nazisme i el van derrotar".

Aquesta és la cinquena visita de Von der Leyen a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer de 2022.

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna Vladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut