Vladímir Putin presideix una reunió amb membres del Consell de Seguretat, aquest dimecres (Sputnik/Reuters)

Putin declara la llei marcial a les quatre regions annexionades d'Ucraïna

El president rus crea unitats de defensa territorial i reforça la protecció de diferents regions de la Federació Russa

Redacció / EFEActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ha decretat aquest dimecres la llei marcial a les quatre regions ucraïneses annexionades, Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, segons ha anunciat al començament de la reunió del Consell de Seguretat de Rússia.

"Les lleis constitucionals sobre l'entrada dels quatre territoris en el si de la Federació Russa ja han entrat en vigor. El règim de Kíiv, com és ben sabut, es nega a reconèixer la voluntat i l'elecció de la gent", ha dit Putin en una intervenció televisada.

Segons el decret, la llei marcial entrarà en vigor aquest dijous a les quatre regions que Rússia es va annexionar el 30 de setembre.

El decret serà aprovat immediatament pel Senat rus, i Putin ha acusat Kíiv de rebutjar "qualsevol proposta de negociació". "Segueixen els trets. Mor gent innocent", ha assenyalat.

També ha acusat les autoritats ucraïneses, que qualifica de "còmplices de Hitler", de recórrer a "mètodes terroristes" per terroritzar la població dels territoris ocupats per Moscou a l'est i sud d'Ucraïna.

Per reforçar la seguretat dels territoris annexionats, Putin també ha decretat la creació d'unitats de defensa territorial.

Mentrestant, les autoritats prorusses ja han començat l'evacuació de 60.000 civils a Kherson. Aquest dimecres hi ha tornat a haver atacs a Kíiv, i el Ministeri de Defensa ha anunciat que havia assolit els objectius militars i elèctrics que s'havia fixat.

L'aplicació de la llei marcial implica que s'atorguin facultats extraordinàries a l'exèrcit o a la policia perquè puguin administrar justícia i protegir l'ordre públic.

Normalment s'utilitza en el context d'urgència provocada per una guerra, per donar més poder a les autoritats i organitzacions militars.


Reforça la protecció dins de Rússia

Més enllà dels territoris annexionats, segons Putin, Kíiv ha enviat grups subversius al territori de la Federació Russa per atemptar contra la infraestructura civil, com el pont de Crimea.

Per això, el president rus ha concedit noves facultats als caps de les regions perquè adoptin mesures de seguretat en relació amb la població i les infraestructures crítiques.

En concret, ha decretat "el nivell mitjà de reacció" a les regions russes frontereres amb Ucraïna --Krasnodar, Bèlgorod, Briansk, Voronezh, Kursk i Rostov--, a més de l'annexionada península de Crimea.

Per tant, els caps d'aquestes regions poden evacuar la població resident a certes zones, introduir un règim especial d'entrada i sortida dels seus territoris i restringir la llibertat de moviment de la població.

Pel que fa als districtes federals Centre i Sud, s'introdueix un "nivell d'alerta elevat", i a la resta de la Federació Russa un "nivell bàsic d'alerta".

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut