L'Elisi diu que Putin està "determinat" a seguir l'ofensiva (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Putin diu a Macron que està decidit a aconseguir el seu objectiu: controlar tot Ucraïna

Segons l'Elisi, "el pitjor encara ha d'arribar"
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

El president francès, Emmanuel Macron, considera que "el pitjor encara ha d'arribar", en referència al conflicte entre Rússia i Ucraïna.

És el que ha explicat després d'una conversa amb el president rus, Vladímir Putin, a qui ha vist "plenament determinat" a continuar l'ofensiva fins a aconseguir l'objectiu de "prendre el control" de tot el país.

Des de l'Elisi han detallat que tots dos han tingut una conversa telefònica d'una hora i mitja.

Putin s'hauria reafirmat a dir que l'operació de l'exèrcit rus s'està desenvolupant "segons el pla previst" per Moscou, com ha insistit posteriorment en una reunió del Consell de Seguretat rus. També hauria declarat que l'ofensiva es podria "agreujar" si Ucraïna no accepta les seves condicions.

Quan faltaven poques hores per a la segona trobada entre representants d'Ucraïna i Rússia a la regió bielorussa de Brest, que ja ha començat, el líder rus ha advertit que si els ucraïnesos no accepten els seus termes per la via politicodiplomàtica, Rússia "els aconseguirà per la via militar".

Macron hauria comunicat a Putin que estava cometent un "greu error", que estava buscant "pretextos" i que la seva actuació no s'ajustava a la realitat ni podia justificar la seva violència ni el preu que pagarà el seu país. I l'ha advertit que acabarà "aïllat, debilitat i sota sancions" durant un llarg període.

Segons fonts de l'Elisi, Macron ha exigit altre cop a Putin que posi fi a l'ofensiva militar i que garanteixi la integritat física del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, els seus col·laboradors i el conjunt de civils del país. Segons Putin, els civils no són un objectiu militar.

Macron i Putin, en una roda de premsa al Kremlin el 7 de febrer passat (Reuters/Thibault Camus)


Una conversa "tensa" però "franca"

Des de l'Elisi s'admet que la conversa ha estat "tensa" però "franca". La presidència francesa té la intenció de mantenir el contacte amb Putin perquè, segons fonts de l'Elisi, tots dos líders "poden dir-se coses fortes sense que la conversa es trenqui".

Segons fonts franceses, Putin assegura que els ucraïnesos estan cometent "crims de guerra" i s'estan comportant com "nazis", raó per la qual preveu "arribar fins al final" en la invasió del país.

Després de la aquesta conversa, Macron també ha parlat amb Zelenski, a qui ha exposat les condicions del líder rus. El president ucraïnès li hauria respost que "no es rendiran".


França manté comunicació amb el Kremlin

Macron és l'únic líder occidental que manté una via de comunicació oberta amb Moscou, tot i que dona suport a les sancions contra Rússia.

En el discurs televisat que va fer aquest dimecres a la nit, el president francès va acusar Putin d'"apostar per la guerra" i un "esperit de venjança", però va remarcar que, "mentre sigui possible", mantindrà el contacte amb el líder rus "per convence'l que renunciï a les armes".

Putin ha retret a Macron que, en el missatge televisat, no parlés del "genocidi contra civils al Donbass", digués que era una "mentida que Rússia està lluitant contra el nazisme a Ucraïna" o no fes referència al "sabotatge" dels Acords de Minsk per part de Kíiv.

Des que va començar la invasió d'Ucraïna, Macron no ha ocultat decepció amb Putin, amb qui ha intentat tenir un diàleg permanent durant el seu mandat. L'agost del 2019, abans d'una cimera del G7, el va convidar a la residència d'estiu de Bragançon, un gest que reserva per a líders amb qui hi ha una clara voluntat de confiança.

A principis de febrer, en plena tensió creixent entre Rússia i Ucraïna, Macron va viatjar al Kremlin i va reunir-se amb Putin durant sis hores.

La reunió en una taula inacabable que van tenir Putin i Macron al Kremlin el mes de febrer (Reuters)
ARXIVAT A:
Ucraïna Emmanuel Macron Vladímir Putin
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut