Putin eleva el desafiament a Occident supervisant unes maniobres amb míssils

A la regió ucraïnesa del Donbass ha començat l'evacuació de dones i nens cap a territori rus

Actualitzat

La possibilitat que Rússia envaeixi Ucraïna està lluny d'esvair-se i, enmig dels temors d'Occident, aquest dissabte el president rus, Vladímir Putin, ha supervisat maniobres militars, acompanyat del seu aliat, el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha informat que havien començat les maniobres. Inclouen llançament de míssils balístics i de creuer amb capacitat nuclear, entre els quals hi ha míssils hipersònics d'última generació.

En unes imatges que ha difòs l'agència russa Sputnik, apareixen els dos polítics en una reunió telemàtica en contacte amb els responsables militars a la frontera, però no han transcendit detalls de la trobada.

El Ministeri de Defensa rus ha difòs la imatge d'un míssil sense especificar-ne la localització (Reuters)

Els exercicis conjunts de les forces militars de Rússia i Bielorússia van començar el dia 10 de febrer i han d'acabar el dia 20. Segons el Ministeri de Defensa rus, l'objectiu és entrenar-se per "aturar i repel·lir l'agressió externa" durant una operació defensiva, així com "contrarestar el terrorisme i protegir els interessos de l'Estat de la Unió".

A Bielorússia, aquests exercicis conjunts es van presentar com una resposta a la "contínua militarització" dels països europeus.

Putin insisteix que la clau per restablir la pau és l'aplicació dels acords de Minsk. Aquests protocol firmat el 2014 implica que Kiev doni la consideració d'estatus especial a Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, i hi permeti fer eleccions. El president rus també exigeix que l'OTAN renunciï a integrar Ucraïna.

"Un sol poble"

Ucraïna ha estat, històricament, molt important per a Rússia, i Vladímir Putin no se n'està d'expressar-ho sempre que pot, mentre es dona la imatge d'Ucraïna com un estat agressor que persegueix els russos que hi viuen.

"Crec que Rússia i Ucraïna són el mateix poble", va dir Putin aquest estiu en un programa de televisió, al·ludint als vincles lingüístics, econòmics i religiosos que comparteixen tots dos països.

En un article posterior, el president rus va assegurar que des dels cercles de poder ucraïnesos i des d'Occident han utilitzat Ucraïna com una plataforma contra Rússia i han practicat la política del "divideix i venceràs" per trencar els lligams amb Kíev.

L'interès de Moscou per ampliar la seva influència sobre Kíev hauria desembocat en la crisi actual, un context que ens explica l'enviat especial de TV3 a Moscou, Manel Alías, en aquest vídeo:

Evacuació de civils

A les zones d'Ucraïna dominades per prorussos, al Donbass, ha començat l'evacuació de civils, sobretot dones i nens, i s'han mobilitzat els homes en edat de combat.

L'operació es fa amb l'acord del Kremlin i, quan els evacuats arriben a territori rus, han de rebre 10.000 rubles, uns 115 euros, segons ha ordenat Putin, que també ha demanat que es preparin refugis per acollir-los.

Al Donbass, la població encara té molt present l'últim conflicte bèl·lic i són conscients que la regió podria ser l'avantsala d'un atac de Rússia a Ucraïna des dels territoris controlats pels prorussos.

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut