Putin es nega a recuperar l'acord del blat i responsabilitza Occident de bloquejar-lo
- TEMA:
- Rússia
Putin continua exercint de líder inclement i aquest dilluns s'ha encarregat de recordar-ho al món. Tot i que la seva reunió amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia generat l'expectativa d'una possible represa de l'acord del blat, el líder rus ha volgut refredar de cop aquesta possibilitat.
Ho ha fet anunciant que Rússia no reprendrà a curt termini el pacte per exportar cereals ucraïnesos a través del Mar Negre. L'acord és clau per al subministrament mundial de cereals i estava vigent fins a juliol, malgrat la guerra.
Putin culpa Occident
Putin ha tornat a responsabilitzar Occident de la retirada russa. Diu que no ha rebut contrapartides d'Occident, com ara deixar que Rússia exporti el seu gra i els seus fertilitzants:
"Els països occidentals van bloquejar i continuen bloquejant la implementació de l'acord sobre els cereals pel que fa a l'accés dels productors agrícoles russos als mercats mundials."
Rússia només hi tornarà, diu, si això canvia.
Erdogan no es rendeix
Els dos mandataris s'han reunit a la ciutat costanera russa de Sotxi i, davant la negativa, Erdogan ha volgut escenificar esperances de poder desencallar la situació amb ofertes renovades:
"Prepararem un paquet amb propostes noves per consultar amb les Nacions Unides. Crec que és possible obtenir resultats".
Tot el contrari del que havia dit a la prèvia, quan s'ha mostrat convençut de sortir victoriós de la trobada amb les cartes que portava preparades. La seva estratègia per pressionar Putin no ha funcionat, després d'aconseguir mediar amb èxit fa un any.
Ara la perspectiva ha canviat. L'ofensiva ucraïnesa no avança com s'esperava; la collita de cereals russa ha estat excepcional. I Putin ha preferit utilitzar el fòrum per publicitar el lliurament gratuït de 300.000 tones de cereals a sis països africans amics.
Ucraïna involucra Rússia en territori de la UE
Encara relacionat amb la guerra, Ucraïna afirma que un dels drons que ha llançat Rússia aquest dilluns ha caigut sobre territori de Romania, membre de la Unió Europea.
En concret, a l'altra banda del port fluvial i de cereals d'Izmaïl, prop de la desembocadura del Danubi. Ha dit que té fotografies que ho demostren, però no les ha ensenyat, i Romania ha negat categòricament que hagi rebut cap atac dins del seu territori.
Una de les grans pors de la guerra és que desbordi les fronteres ucraïneses i arribi als països de l'OTAN, fet que podria comportar una confrontació directa entre l'Aliança i Rússia.