Putin mobilitza presos per combatre a Ucraïna mentre continua la calma tensa a Kherson

El president Vladímir Putin ha modificat la llei perquè puguin allistar-se els presos amb delictes greus, mentre que ha demanat a la població civil de Kherson que abandoni la regió

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin podrà mobilitzar per anar a la guerra a Ucraïna els presos russos que tenen condemna pendent per delictes greus. Ho ha signat en un decret aquest divendres, en una mostra més de les dificultats que té Rússia en aquesta operació militar especial a Ucraïna. 

Al març, Putin va dir que no hi hauria cap mena de mobilització, però va rectificant sobre la marxa. Després de la mobilització de 300.000 reservistes que Moscou va donar per acabada fa una setmana, ara sembla que no n'hi ha prou i s'ha decidit recórrer a les presons.

En queden exclosos, però, els presos pendents de complir condemna que arrosseguin penes per traïció, terrorisme, espionatge, segrestos, pertinença a grups armats o abús de menors.

La implicació dels condemnats en l'operació militar especial no és un tema nou al país. Al setembre ja es van filtrar unes imatges de Ievgueni Prigojin, líder del grup de mercenaris Wagner, reclutant potencials soldats en una presó russa. Aquest divendres, però, s'ha oficialitzat la decisió via decret.


Kherson: la batalla pendent

A Kherson, a Ucraïna, la situació és de calma tensa, no hi ha combats durs o ferotges com al flanc oriental. Cap dels dos bàndols no vol donar pistes sobre els seus moviments i no hi ha mitjans occidentals que en puguin informar. I és que la batalla per Kherson pot marcar un abans i un després en aquest conflicte.

Putin ha ordenat l'evacuació de 70.000 persones d'aquesta zona que Rússia tenia controlada fins fa unes setmanes. Segons fonts militars russes cada dia són evacuades unes 5.000 persones de la ciutat.

Les autoritats russes de la ciutat ocupada de Kherson finalment no han decretat un toc de queda de 24 hores a tota la ciutat davant la possibilitat d'un atac imminent de l'exèrcit d'Ucraïna.

El sotsgovernador de Kherson, Kiril Stremoussov, ha esborrat de les xarxes un vídeo on confirmava la mesura d'excepció per "defensar la ciutat". Més tard, ha tornat a llançar una publicació similar, però en la qual evita parlar del toc de queda. 

El president rus, Vladímir Putin, ha demanat que s'evacuï la població que encara queda a la ciutat de Khersón. (Reuters/Alexey Pavlishak)
El president rus, Vladímir Putin, ha demanat que s'evacuï la població que encara queda a la ciutat de Kherson (Reuters/Alexey Pavlishak)

Els civils de Kherson, evacuats

El president rus ha demanat que s'evacués la població que encara queda a la ciutat, l'única capital regional ocupada per l'exèrcit rus. 

"La població que viu a Kherson no hauria de patir. Ha de ser evacuada de la zona i de les accions més perilloses."

Moscou va controlar Kherson en els primers dies del conflicte, però des de l'inici de la tardor les tropes ucraïneses han aconseguit recuperar gran part del territori de la regió.

Els primers civils evacuats han estat transportats a una zona de Kherson controlada per les tropes russes, a la riba oest del riu Dnipró. A més, les autoritats russes han anunciat que la zona d'evacuació també inclourà un corredor de 15 km a la riba est.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut