El president rus, Vladímir Putin, durant una reunió amb el ministeri de Defensa

Putin ordena un alto el foc a Ucraïna de 36 hores pel Nadal ortodox

Zelenski ha rebutjat la proposta i assegura que Rússia vol frenar els avanços ucraïnesos al Donbass

Actualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ordena un alto el foc de 36 hores a Ucraïna els dies 6 i 7 de gener. Començarà a les 12 del migdia, hora russa, i s'estendrà fins a les dotze de la nit del dia 7.

Segons informa una nota de la presidència russa, Putin ha pres aquesta decisió a petició del patriarca Ciril, el cap de l'Església ortodoxa russa, que demanava una treva de Nadal, que els creients ortodoxos celebren el 7 de gener, perquè puguin assistir als actes religiosos.

Segons el comunicat del Kremlin, "donat que a la zona d'accions militars hi viu un gran nombre de ciutadans ortodoxos, emplacem el bàndol ucraïnès a establir un alto el foc per permetre l'assistència als temples la vigília de Nadal i el dia de Nadal".

És la primera vegada que el president rus declara un alto el foc a tots els fronts des que va envair Ucraïna, el 24 de febrer del 2021.


Ucraïna: "És una trampa cínica"

La crida a un alto el foc per part del patriarca Ciril no ha estat ben rebuda a Kíiv. "És una trampa cínica i un element propagandístic", ha escrit immediatament al seu compte de Twitter l'assessor de la presidència ucraïnesa, Mikhailo Podoliak.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha trigat a valorar la resposta. Les hores de silenci s'han interpretat com un rebuig frontal a la proposta de treva. Al vespre, ho ha confirmat: Zelenski creu que Rússia vol l'alto el foc per aturar els avenços d'Ucraïna al Donbass.

"Volen utilitzar el Nadal com a tapadora, encara que sigui breu, per aturar els avanços dels nostres nois al Donbass i apropar les seves tropes i el seu equipament a les nostres posicions", ha dit.

També ha recordat que la retirada de tropes invasores és un dels punts requerits en el que va presentar com a fórmula per a la pau. Inclou altres aspectes, que es jutgi els responsables de crims de guerra i que Rússia compensi econòmicament Ucraïna per la destrucció que li ha causat

Un home camina amb el seu gos enmig de les destrosses del seu domicili, a Bakhmut (Donetsk) (REUTERS/Anna Kudriavtseva)

Hores abans, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia demanat a Putin que establís un alto el foc de manera unilateral per obrir converses amb Ucraïna.

La condició de Putin és que Kíiv accepti el que anomena "noves realitats territorials". Això vol dir que reconegui l'annexió de les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia –que Rússia no controla totalment–, i la península de Crimea.

 

Els Estats Units, "escèptics" amb la proposta

Les primeres reaccions internacionals tampoc no han donat credibilitat a la proposta de Putin. El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat "reticent a respondre res del que digui Putin". I ha afegit: "Crec que intenta aconseguir una mica d'oxigen".

El Pentàgon es mostra "escèptic" amb l'alto el foc, i apunta a una estratègia de "desinformació i propaganda". Ha subratllat que si Moscou estigués interessat en el cessament d'hostilitats, hauria de retirar-se "immediatament" d'Ucraïna.

 

Durs combats a Donetsk

A Ucraïna, i malgrat les baixes temperatures, els combats a Donetsk, a l'est del país, s'han endurit. L'exèrcit ucraïnès xifra en 800 els soldats russos morts ahir, principalment a Bakhmut.

Més de la meitat d'aquesta estratègica ciutat, que els russos intenten prendre des de fa mesos, estaria destruïda. Aquesta xifra de morts no ha estat confirmada per cap agència de notícies.

Finalment, Bielorússia ha anunciat que augmenta el contingent militar en les maniobres conjuntes que fa amb Rússia.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut