Putin parla amb Macron i Scholz però no es mostra disposat a aturar l'atac a Ucraïna

El president de França i el canceller alemany han mantingut converses telefòniques amb Vladímir Putin però no han aconseguit cap avanç per concretar un alto el foc estable
Oriol Llach Estrella Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Després de disset dies de conflicte a Ucraïna, el final de les hostilitats sobre el terreny està lluny d'arribar malgrat que s'hagin obert diversos corredors humanitaris per evacuar civils i per fer arribar ajut humanitari a les ciutats més castigades pels bombardejos russos com Mariúpol. La zona menys castigada pels combats, de moment, és l'oest del país, amb la ciutat de Lviv com l'epicentre de recepció de refugiats.

En el terreny diplomàtic tampoc hi ha grans avanços. Sense anar més lluny, aquest dissabte el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, han parlat per telèfon amb Vladímir Putin però no han aconseguit arrencar-li cap compromís, ni tan sols han sentit cap paraula que convidi a l'optimisme de cara a un possible final del conflicte.

Segons informa el portaveu del govern francès, tant Macron com Scholz han demanat al president rus que imposi "un alto el foc immediat com a condició indispensable per mantenir unes negociacions estructurades". Ara bé, Putin "no ha manifestat cap senyal de tenir la intenció d'acabar amb la guerra".


Les negociacions Ucraïna-Rússia continuaran per videoconferència

En aquesta mateixa conversa, el president rus, per la seva banda, ha informat a Emmanuel Macron i Olaf Scholz que les negociacions entre Rússia i Ucraïna es faran per videoconferència en lloc de fer-ho presencialment, com ha passat en les tres trobades entre delegacions de tots dos països a Bielorússia, segons ha explicat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

De fet, el conseller de la presidència ucraïnesa, Mikhaïlo Podoliak, un dels negociadors, ha explicat aquest dissabte a les xarxes socials que ja hi ha en marxa trobades virtuals entre Rússia i Ucraïna:

"Les negociacions se celebren de forma ininterrompuda en format de vídeo. S'han creat subgrups de treball especials."

En qualsevol cas, com ja va deixar clar el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, no hi ha cap voluntat per part de Rússia d'organitzar futures trobades en paral·lel a aquesta taula de negociació com la que es va fer a Antalya, a Turquia, dijous passat, entre ell mateix i el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba.

La segona reunió a Bielorússia entre les delegacions ucraïnesa i russa (Reuters/Maxim Gutxek)


Zelenski, disposat a negociar directament amb Putin

Volodímir Zelenski, per la seva banda, ha comparegut en roda de premsa a Kíiv, davant dels mitjans de comunicació que encara són a la capital del país. El president ucraïnès ha insistit que un alto el foc és el punt de partida per iniciar unes negociacions amb un mínim de perspectives:

"Els nostres diplomàtics estan treballant i han parlat sobre diversos punts d'una possible agenda entre nosaltres i la Federació Russa. Vull que això es materialitzi en el final de la guerra però el procés de pau al cent per cent hauria de començar amb un alto el foc."

En aquest sentit, Volodímir Zelenski ha insistit en la idea d'establir converses directament amb el president rus, Vladímir Putin, i fins i tot planteja un escenari, Jerusalem, acceptant la proposta que li ha fet arribar el primer ministre israelià, Naftali Bennet.

Aquesta mostra de voluntat de diàleg de Zelenski és una reacció de les paraules de Vladímir Putin d'aquest divendres quan, durant la trobada amb el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va reconèixer que li constava que hi havia "canvis positius" en les negociacions.

"Estic encantat de veure aquest tipus de senyals de la Federació Russa. En els últims dotze anys no havia sentit mai cap paraula sobre la possibilitat d'establir diàleg."

Volodímir Zelenski, en roda de premsa a Kíiv (Reuters)


Ucraïna, disposada "a seguir negociant però no a rendir-se"

Precisament qui també ha fet valoracions sobre el conflicte aquest dissabte ha estat el ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. Ha participat per videoconferència en un acte organitzat per l'ONG Iniciativa de Renovació Democràtica que lidera l'excampió del món d'escacs i activista polític contrari a Vladímir Putin, Garri Kaspàrov.

Kuleba s'ha mostrat partidari de seguir negociant a tots els nivells possibles malgrat els infructuosos intents de concretar uns mínims acords per aconseguir un alto el foc estable:

"Estem preparats per seguir negociant però no per rendir-nos. Estem tenint converses amb Rússia però continuen exigint qüestions que són inacceptables per a Ucraïna. Hem de continuar mantenint oberta la via diplomàtica."

Dmitró Kuleba, en una imatge d'arxiu (Reuters / Carlo Allegri)

A banda, mentre Rússia manté els bombardejos, Ucraïna segueix tenint moltes necessitats per fer front a l'exèrcit de Putin. En aquest sentit, Dmitró Kuleba agraeix el suport internacional però deixa ben clar, al mateix temps, que no és suficient:

"S'haurien pogut salvar moltes més vides de civils si haguéssim tingut més avions. Necessitem més suport militar i al mateix temps fan falta més accions per colpejar l'economia russa. És un error pensar que aquest conflicte és una qüestió bilateral entre Ucraïna i Rússia."

Mentre no prosperen les negociacions, el conflicte està deixant arrasat el país i destrossant ciutats senceres, com la de Volnovakha, segons ha informat el governador regional de Donetsk, Pavlo Kirilenko. Davant de tantes imatges de destrucció, el ministre d'Exteriors ucraïnès reclama que Rússia no surti impune un cop hagi acabat la guerra:

"Necessitarem ajuda per investigar i perseguir els possibles crims de guerra. Les tàctiques que Rússia està fent servir a Ucraïna són semblants a les que han estat fent servir a Síria."

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut