Rússia va fer proves amb míssils balístics intercontinentals a les maniobres a Bielorússia (Reuters/Ministeri de Defensa Rus)

Putin posa en alerta les forces de dissuasió nuclear i l'OTAN el titlla d'irresponsable

Són les forces responsables del control habitual d'armes nuclears i convencionals, però Putin no ha parlat d'activar l'arsenal nuclear
Actualitzat
TEMA:
Rússia

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat al seu comandament militar aquest diumenge posar en alerta màxima les forces de dissuasió nuclear de Rússia.

Putin posa les forces de dissuasió nuclear en "règim especial de servei" i ho justifica per les "declaracions agressives sobre Rússia" que, segons ell, fan els responsables dels principals països de l'OTAN.

Putin ha donat l'ordre d'activar les forces de dissuasió nuclear en una reunió amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l'Estat Major de les Forces Armades, Valeri Gueràssimov.


Què són les forces de dissuasió nuclear?

Les forces de dissuasió estratègica estan especialitzades en el llançament de míssils balístics i de creuer de llarg abast i són les responsables del control habitual d'armes nuclears i convencionals. En aquest grup s'inclouen l'arsenal nuclear, els míssils intercontinentals, la defensa antimíssils, el sistema d'alerta primerenca i la defensa antiaèria.

Amb aquesta ordre de Putin tots els comandaments de les forces d'atac i de defensa de l'exèrcit rus han de posar-se en alerta davant futures eventualitats.

Segons la web del ministeri de Defensa rus, aquí s'inclouen tant les forces de dissuasió com les ofensives. Entre les primeres hi ha unitats de bombarders estratègics i de llarg abast, submarins, bucs i aviació portamíssils de l'Armada russa amb armes de llarg abast i precisió.

Les forces Defensives Estratègiques inclouen forces i mitjans de defensa aeroespacial, que inclouen un sistema d'alerta d'atacs amb míssils i un sistema de control de l'espai, la defensa antimíssils i la defensa espacial. També inclou les forces de defensa antiaèria.


Maniobres amb Bielorússia

Aquestes forces de dissuasió estratègica són les mateixes que van fer maniobres a Bielorússia just abans de la invasió d'Ucraïna. Totes les armes que van fer servir en aquestes maniobres conjuntes tenien capacitat per portar càrrega nuclear.

En aquests exercicis militars, Rússia va llançar un míssil balístic intercontinental RS-24 Yars i també míssils de creuer des de bombarders estratègics Tu-95MS que van impactar al polígon de proves de Kura, al nord de la península de Kamtxatka.

Putin ha parlat aquest diumenge de "posar en alerta" les forces de dissuasió nuclear, però no ha dit que farà ús del seu arsenal nuclear.

Putin reunit amb el seu ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major rus aquest diumenge (Sputnik/Aleksei Nikolski)


Les reaccions no s'han fet esperar

Els Estats Units han reaccionat de forma ràpida a l'anunci de Vladímir Putin i la Casa Blanca ha dit que ara està mirant d'avaluar què significa "en termes tangibles" l'anunci de Putin.

Washington pensa que Putin intenta justificar futures agressions, diuen que ni l'OTAN ni Ucraïna són ara mateix una amenaça per a Rússia i que l'únic que està fent el president rus és fabricar excuses.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha dit que el president rus "s'inventa amenaces":

"Aquest és un patró repetit que hem vist del president Putin durant aquest conflicte, que consisteix a fabricar amenaces que no existeixen per justificar la continuació d'una agressió."

Consideren la retòrica del Kremlin perillosa i irresponsable i alerten que entrem en un territori molt perillós, procliu a que es puguin produir malentesos o accidents que acabin desembocant en una crisi encara més greu.

De moment els Estats Units no incrementen el nivell d'alerta nuclear. Asseguren que els seus míssils atòmics intercontinentals estan preparats per a ser disparats, però que no volen entrar en aquesta escalada de tensió que impulsa Putin. Washington s'ha mostrat confiat en la seva capacitat per protegir-se i també protegir els seus socis després de l'amenaça del president rus.

En la mateixa línia, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha titllat d'"irresponsable" Putin i l'acusa de fer servir "una retòrica molt agressiva" des de fa mesos:

"És una retòrica perillosa. És un comportament irresponsable."

Stoltenberg, que ha evitat fer qualsevol menció a una hipotètica amenaça nuclear, ha demanat unitat als estats membres de l'OTAN davant la "retòrica amenaçant" de Moscou. I ha dit que el missatge de l'OTAN és molt clar: els països de l'OTAN es defensen i protegeixen mútuament. Ha dit que l'OTAN no és responsable de l'increment de la tensió a la regió:

"És Rússia la que ha començat la guerra, la que està fent una invasió a gran escala a una nació sobirana i pacífica, així que no hi ha dubte que Rússia n'és el responsable. El president Putin n'és el responsable."

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut