Putin aconsegueix el suport total de Kim Jong-un a Ucraïna a canvi de tecnologia punta
- TEMA:
- Rússia
Vladímir Putin té el ple suport de Kim Jong-un en la guerra d'Ucraïna. Els dos líders s'han reunit més de quatre hores al cosmòdrom de Vostotxni, a l'extrem oriental de Rússia, on el dictador nord-coreà ha arribat dalt d'un tren blindat procedent de Pyongyang. És la segona cimera entre Rússia i Corea del Nord des del 2019.
Kim Jong-un li ha mostrat el seu suport total en la guerra a Ucraïna i ha assegurat que sempre estaran al costat de Rússia:
"Rússia s'ha aixecat ara en una lluita sagrada per defensar la seva sobirania i seguretat; sempre hem donat suport a totes les decisions del president Putin."
Sobre el contingut de les converses amb Putin, Kim ha dit que tots dos han abordat de forma "profunda" la situació "política i militar en la península coreana i a Europa".
Per la seva banda, Putin ha assegurat que Moscou i Pyongyang seguiran enfortint la seva amistat per tenir "pau, estabilitat i benestar" a la regió.
Ajuda en tecnologia punta
Putin ha dit als periodistes que a la trobada amb el líder nord-coreà estava previst parlar "de tots els assumptes sense presses" i ha insinuat la seva ajuda en tecnologia espacial, concretament per al seu programa de desenvolupament de satèl·lits, després de dos llançaments fallits aquest any.
"Per això hem vingut aquí. El líder de Corea del Nord té gran interès en la tecnologia de coets, està intentant aconseguir un desenvolupament a l'espai."
Aquest parlar de tot hauria inclòs també parlar d'armament, concretament munició d'artilleria que Corea del Nord podria proporcionar a Rússia, cosa que li permetria allargar la guerra a Ucraïna. Amb tot no hi ha hagut declaracions oficials sobre aquest punt.
Possible assistència russa al programa nuclear i de míssils de Corea del Nord
En concret, els Estats Units temen que Corea del Nord pugui rebre assistència russa en el seu programa nuclear i de míssils, sobretot de llarg abast.
És un programa que està sancionat per l'ONU, sancions que ha subscrit Rússia; per tant, és una assistència que vulneraria aquestes sancions.
De tota manera, un dels objectius declarats de la reunió és que Corea del Nord pugui avançar en el seu programa de satèl·lits, cosa que inclouria la tecnologia dels coets per llançar-los.
El problema és que és una tecnologia que no està gaire lluny del programa de míssils de Corea del Nord, sobretot els balístics de llarg abast.
Precisament aquest mateix dimecres, Corea del Nord n'ha llançat dos de curt abast al mar, que es creu que són els primers que el país llança quan el dictador és fora del país.
- ARXIVAT A:
- Corea del Nord Rússia