Finlàndia, últim país de la UE fronterer amb Rússia que tanca la porta a turistes russos
Amb una frontera amb Rússia de més de 1.300 quilòmetres, ha estat una de les vies de fugida per a milers d'homes russos que no volen anar a front
A partir d'aquest divendres, la frontera finlandesa queda tancada als turistes russos. Finlàndia es converteix, d'aquesta manera, en l'últim país de la UE fronterer amb Rússia que prohibeix l'entrada als turistes russos, quinze dies després que ho fessin les tres repúbliques bàltiques i Polònia.
La frontera entre Rússia i Finlàndia, de més de 1.300 quilòmetres de longitud, continua oberta, però, a visites familiars i desplaçaments per feina o estudis.
Amb aquesta mesura, aplicable fins i tot als turistes russos que tinguin un visat expedit en un país de l'espai Schengen, el govern finlandès preveu reduir de manera significativa el trànsit fronterer.
El ministre d'Exteriors, Pekka Haavisto, ha argumentat que l'arribada de turistes russos pot causar "un perjudici greu a la posició internacional de Finlàndia".
Desbandada d'homes que no volen lluitar al front
I és que, des que fa vuit dies, el govern rus va anunciar la mobilització de 300.000 reservistes, la de Finlàndia ha estat una de les vies de fugida de milers d'homes russos que no volen anar a front.
La majoria ho han fet per carretera, sobretot cap al Kazakhstan, per on han passat prop de 100.000 russos, i Geòrgia, amb més de 50.000. Mongòlia també ha estat una via de fugida. En un sol punt fronterer n'han comptat 3.000, però n'hi ha d'haver més.
D'altres han sortit de Rússia cap a Armènia i l'Azerbaidjan, països que no han donat dades, com tampoc Turquia, on n'han arribat molts.
L'agència Frontex ha calculat que 66.000 han entrat a la Unió Europea, la majoria per Estònia i Finlàndia. I a tots aquests, s'hi han de sumar els que han pogut marxar en avió.
El flux s'ha anat accelerant a mesura que ens acostàvem al dia que Putin donarà la benvinguda als territoris que han fet referèndums aquests últims dies per annexionar-se a Rússia.
Són els quatre territoris on s'han fet "referèndums" no reconeguts ni per Ucraïna ni per la comunitat internacional, que els considera una "farsa".
El procés d'annexió acabarà de formalitzar-se legalment a principis de la setmana que ve, quan les dues cambres del Parlament rus aprovaran els acords. La cambra baixa, la Duma, té previst fer-ho dilluns, i la cambra alta, el Senat, dimarts.
- ARXIVAT A:
- RússiaUcraïnaVladímir PutinFinlàndia