Putin sobre Catalunya i Espanya: "No vull que s'ensorri cap estat europeu"
Vladímir Putin durant la roda de premsa a Sant Petersburg (EFE)
Sant Petersburg

Putin sobre Catalunya i Espanya: "No vull que s'ensorri cap estat europeu"

El líder rus defensa que Espanya ha de trobar la solució al conflicte amb Catalunya per la via del "diàleg i el debat"

Actualitzat

Vladímir Putin "no vol que s'ensorri cap estat europeu." Han estat les declaracions més contundents fetes pel president rus sobre el procés independentista fins a dia d'avui.

En una entrevista donada a les principals agències de notícies del món, Putin ha respost al president de l'agència EFE, Fernando Garea, que no vol que s'ensorri cap estat europeu.

"Tenim una actitud de màxim respecte per Espanya, el poble espanyol, la història espanyola. Tenim unes bones relacions, amb arrels històriques. No estem gens interessats que els països europeus es desmembrin uns darrere dels altres."

Putin ha destacat que la solució al problema català ha de venir per la via del "diàleg i el debat" i confia que es trobarà una sortida al conflicte.

"Espanya ha de decidir ella mateixa com conviure amb els territoris problemàtics, amb Catalunya, i al nord, amb el País Basc, etcètera."
"Fins ara s'havia aconseguit resoldre aquests problemes i espero que siguin resolts mitjançant el diàleg i d'acord amb decisions legítimament adoptades, mitjançant el debat."
"Abans que res, ens pronunciem per l'estabilitat, per la preservació de la integritat territorial."
"La vida és més complexa que alguns postulats recollits fins i tot en conegudes normes del dret internacional i això ho entenem perfectament. Torno a reiterar: una solució positiva pot trobar-se només mitjançant la via del diàleg i el debat."

 

El líder rus amb els representants de les principals agències de notícies internacionals (EFE)

 

També ha dit que ell personalment no sabia que l'ambaixador espanyol a Rússia hagués estat citat pel seu Ministeri d'Exteriors per unes declaracions de Josep Borrell insinuant que Rússia donava l'esquena a Espanya en l'afer català.

"És un deliri absurd dir que Rússia és una amenaça."

Tant la ministra de Defensa de l'anterior govern del PP, María Dolores de Cospedal, com el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis van acusar, la tardor del 2017, els mitjans oficials russos de no donar informació veraç sobre el referèndum de l'1 d'octubre.

 

El líder rus ha negat que Rússia vulgui una Europa feble ni econòmica ni políticament, ha assegurat que no els convé.

"En general és un mite que Rússia vulgui que Europa sigui feble. Per a què ho necessitaríem? El 40% de les nostres reserves d'or i divises estan denominades en euros. La Unió Europea és el nostre principal soci econòmic. Per a què voldríem que allà tot estigués convuls? No té sentit."

Putin ha rebut en roda de premsa els representants de les principals agències de notícies internacionals per analitzar la situació internacional en el marc del Fòrum Econòmic Internacional, aquest dijous a Sant Petersburg.

 


Putin saludant el president de l'agència EFE, Fernando Garea (EFE)

 

ARXIVAT A:
Procés catalàVladímir PutinJosep BorrellReferèndum 1-O
Anar al contingut