Putin supervisa un assaig d'atac nuclear massiu, el primer des que va envair Ucraïna
El simulacre rus coincideix amb exercicis de defensa nuclear que fa l'OTAN a Bèlgica i al mar del Nord
Vladímir Putin ha supervisat un assaig nuclear massiu. S'han llançat míssils balístics i de creuer des de l'Àrtic fins a l'est de Rússia, ha assegurat el Kremlin. És una maniobra habitual, però és la primera que es fa des que va començar la guerra amb Ucraïna.
Les operacions arriben en un moment d'augment de les tensions amb Occident a causa de la guerra a Ucraïna, que fa vuit mesos que dura.
Les maniobres de l'exèrcit rus han posat en alerta la comunitat internacional i agafen més rellevància pel moment en què s'han produït que no pas pel fet en si. Els Estats Units van ser informats que les forces nuclears estratègiques Grom, tro en català, farien aquests moviments.
Són simulacres per assajar la resposta en cas de ser atacats amb armament nuclear, tal com li ha explicat el ministre de Defensa Serguei Xoigú a Vladímir Putin, que ha seguit els exercicis per videoconferència.
En aquests assajos, dels quals el Pentàgon ha reconegut que havia rebut notificació, han llançat míssils balístics i de creuer des d'un submarí atòmic i també míssils intercontinentals des del cosmòdrom de Plessetsk, molt a prop del mar de Barents.
L'exèrcit rus fa habitualment les maniobres Grom una vegada a l'any, però, en canvi, les darreres van ser tot just dies abans de l'inici de la guerra, a finals de febrer.
Es tracta, doncs, d'una demostració de força en un moment en què la retòrica nuclear ha arribat a uns límits que no es veien des de feia dècades.
Des d'Ucraïna s'ho miren amb prudència. El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, creu que Putin no farà servir aquest armament:
"La meva opinió personal és que [Putin] no utilitzarà armes nuclears"
Els llançaments arriben també en un moment en què Rússia afirma, sense aportar proves, que Ucraïna té un pla per utilitzar una "bomba bruta".
Una "bomba bruta" és un artefacte explosiu barrejat amb material radioactiu. Les denúncies russes han estat àmpliament rebutjades pels països occidentals, que diuen que són acusacions sense cap fonament.
Els simulacres defensius russos acabaran dissabte que ve. Seran quatre dies en què coincidiran amb els exercicis també de defensa nuclear que l'OTAN fa a Bèlgica i al mar del Nord.
- ARXIVAT A:
- RússiaVladímir PutinUcraïna