Kim Jong-un i Vladímir Putin, aquest dimecres a Pyongyang, a Corea del Nord (Reuters)

Putin i Kim Jong-un signen un "acord estratègic" amb una clàusula de defensa mútua

Rússia i Corea del Nord estrenyen relacions, mentre EUA i Corea del Sud diuen que els nord-coreans estan subministrant armes a Rússia a canvi d'ajuda tecnològica

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin ha arribat aquest dimarts al vespre a Pyongyang, on l'ha rebut personalment el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, tot i que al país asiàtic eren les 3 de la matinada. És la primera trobada dels dos mandataris en territori nord-coreà des de fa 24 anys.

Aquest dimecres, i després d'una reunió en privat de gairebé 2 hores, han signat en públic un nou "Acord Integral d'Associació Estratègica" per als pròxims anys.

Segons ha afirmat després en públic el mateix Putin, aquest acord inclou una clàusula de defensa mútua que suposa "l'assistència a l'altre en cas que un dels dos països sigui agredit".

El president rus també ha dit que tots dos països "s'oposen a l'ús amb finalitat política" de les sancions de l'ONU, i ha demanat que es revisin les que s'apliquen a Corea del Nord.

Els dos dirigents, que ja es van trobar el setembre en territori rus, volen aprofundir la seva aliança estratègica, que Occident veu com una amenaça.

De fet, els Estats Units ja han expressat la seva preocupació, no tant per la visita com per l'"aprofundiment de les relacions" entre Moscou i Pyongyang.

Vladímir Putin i Kim Jong-un reunits amb els seus assessors, aquest dimecres a Pyongyang, a Corea del Nord (Reuters)

I és que a part de la col·laboració entre els dos països, de rerefons hi ha la guerra a Ucraïna i l'ajuda que Moscou oferiria a Pyongyang a canvi d'armes, saltant-se les sancions de l'ONU contra Corea del Nord pel seu programa nuclear i de míssils, que Moscou va subscriure anys enrere.

Segons Corea del Sud i les potències occidentals, Pyongyang ha transferit a Moscou milers de contenidors amb armament que l'exèrcit rus ha utilitzat en el camp de batalla a Ucraïna. Moscou, a canvi, hauria assessorat el règim nord-coreà per llançar satèl·lits espia.

Kim Jong-un i Vladímir Putin passen revista, aquest dimecres a Pyongyang, a Corea del Nord (Reuters)

Hores abans de viatjar a Pyongyang, Putin ja va donar el vistiplau al text del tractat d'associació estratègica amb Corea del Nord signat aquest dimecres, i que substitueix els firmats pels dos països els anys 1961, 2000 i 2001.

Aquest dimecres tots dos governants també han presidit una gran desfilada militar a la plaça Kim Il-sung de la capital nord-coreana.

Un altre dels objectius del viatge és la creació d'una xarxa comercial i de pagaments recíprocs "no controlada per Occident" per evitar les sancions i els embargaments internacionals als quals estan sotmesos els dos països.

Després de Corea del Nord, està previst que Putin arribi aquest mateix dimecres al Vietnam, en una visita de dos dies que li permet visualitzar que, malgrat l'aïllament al qual vol sotmetre'l Occident, pot moure's fora de Rússia.

A diferència de la mateixa Rússia i de Corea del Nord, el Vietnam té bones relacions amb la Unió Europea i amb els Estats Units, i aquest país ja s'ha queixat de la visita.

 

ARXIVAT A:
Corea del NordVladímir PutinRússia
Anar al contingut