Qualitat de vida o vocació? Els criteris dels metges per triar l'especialitat
Els metges residents triaran aquest abril l'especialitat en què volen treballar i els diferents centres sanitaris fan portes obertes per intentar seduir-los
Els metges graduats el curs passat van fer l'examen MIR al febrer, i ara s'enfronten a la decisió crucial que determinarà tot el seu futur professional. A partir del 14 d'abril, han de començar a triar quina especialitat volen fer i on es volen formar.
L'adjudicació es fa per rigorós ordre de nota a l'examen MIR. És un procés centralitzat i tothom que hagi fet l'examen a Espanya --sigui espanyol o estranger-- pot optar a les 10.793 places que s'ofereixen.
A Catalunya, concretament, aquestes places de metge resident de 1r any (R1) han augmentat un 37% en l'última dècada i han passat de 956 l'any 2013 a 1.313 aquest any, entre totes les especialitats mèdiques.
Tradicionalment, n'hi ha algunes molt més demandades que d'altres. Per exemple, dermatologia acostuma a ser de les primeres que s'esgoten, perquè són especialistes que després de la formació no hauran de fer guàrdies, i això és molt valorat.
També cirurgia plàstica té molt èxit, perquè té molta sortida a la medicina privada i els candidats saben que s'hi podran guanyar molt bé la vida.
La qualitat de vida cada cop pesa més
I és que qüestions com la qualitat de vida i criteris de tipus laboral cada cop tenen més pes a l'hora de decidir-se. Ho han comprovat les caps d'estudi de les unitats docents de diferents centres sanitaris on es pot fer la residència, els quatre o cinc anys de feina remunerada, però sobretot formativa, abans de tenir el títol d'especialista.
Rosa Villafafila és cap d'estudis d'Atenció Primària i Comunitària Costa Ponent-Metropolitana Sud: "Volen tenir tant sí com no aquesta part de vida personal, mantenir-la i poder-la compaginar amb la residència, i a això li donen molt de valor".
Gemma Carreras, cap d'estudis de l'Hospital de Sant Pau, també ho ha notat: "Decidir si volen viure bé o no. Això són interessos variables, d'una persona a l'altra, que les hem de respectar".
Tot i així, la vocació també és molt important per a molts dels futurs especialistes. Per això, especialitats com neurologia, cardiologia, otorrinolaringologia o endocrinologia, entre d'altres, també estan entre les més demandades.

Les especialitats amb més dèficit de professionals
L'oferta de places, alhora, té en compte quines són les especialitats amb més dèficit de professionals. Són, per exemple, anestesiologia, radiologia i, molt especialment, medicina familiar i comunitària per treballar a l'Atenció Primària. S'intenta, per tant, oferir el màxim de places possibles en aquests camps.
El cas, però, és que l'increment de places de R1 de medicina familiar i comunitària a Catalunya els últims 10 anys és del 38%, equivalent a l'augment de places en general. S'ha passat de 270 l'any 2013 a 373 aquest any.
Tot el que s'ha dit sobre la precarietat de l'atenció primària i com de cremats estan alguns dels seus professionals, poc o molt, ha impactat en els metges acabats de graduar. I aquí sí que el component vocacional té una gran importància a l'hora de triar aquesta especialitat.
Alguns dels candidats ho tenen claríssim, perquè valoren aspectes com conèixer personalment els pacients i poder-los tractar al llarg de tota la vida, o que sigui una especialitat molt clínica, àmplia i completa.
Altres, en canvi, l'acabaran escollint simplement perquè la nota que han tret a l'examen MIR és el que els permet fer. Molts anys, algunes d'aquestes places queden vacants, tot i que s'acostumen a omplir en convocatòries posteriors. Si els acabarà enganxant o no, ho sabran en els pròxims quatre anys.
- ARXIVAT A:
- Salut