Quan apareixen els símptomes de l'òmicron i quina incubació té amb vacuna o sense

Hi ha estudis que apunten que la incubació del virus és més curta i això l'ajudaria a propagar-se fins a quatre vegades més ràpid que la variant anterior

RedaccióActualitzat

Encara falta més evidència científica, però cada cop es van sabent més coses de la variant òmicron del coronavirus. Quan ja està a prop de convertir-se en la dominant a Catalunya --com passa arreu--, el que sembla clar és que és molt més contagiosa. Es transmet fins a quatre vegades més.

Una altra diferència respecte a les variants anteriors seria el període d'incubació. És a dir, el temps que passa entre la infecció i l'aparició dels símptomes. En la variant alfa eren uns cinc dies i en la delta es va passar a quatre. Doncs bé, tot apunta que, amb l'òmicron, la incubació es reduiria a només dos o tres dies.

I això pot ser una mala notícia: com més curt sigui el període d'incubació, més ràpid algú es contagia, i més ràpid es propaga un brot. Es demostraria amb fets com el que explica el cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias, Roger Paredes:

"Quan en una família algú dona positiu, dona positiu tota la família. Això no s'havia vist fins ara. El que ens queda per veure és si aquesta variant és menys lleu, que sembla que sí."

En tot cas, Paredes hi veu un punt positiu:

"Si s'escurça el temps d'inici de símptomes, per un costat això està passant perquè tens més virus. Per l'altre costat, en el fons, ens podria ajudar a aïllar les persones. I es treu de la cadena de transmissió."

 

Els símptomes apareixen igual si estàs o no vacunat?

Hi hauria diferències en el període d'incubació entre les persones vacunades i les que no ho estan. Hi ha estudis que apunten que els vacunats tindrien símptomes abans amb l'òmicron; uns dos dies després del contagi.

El sistema immunitari reconeixeria més ràpidament el virus i s'activaria per combatre'l. I és justament quan s'activa aquest sistema immunitari que apareixen els símptomes.

En canvi, als no vacunats, els apareixerien una setmana després, durarien més i també el transmetrien durant més dies. La diferència es veu en aquest gràfic:

Quan apareixen els símptomes de l'òmicron i quina incubació té amb vacuna o sense
 

Julià Blanco, cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa, explica com afecta una nova variant com l'òmicron la resposta immunitària del nostre cos:

"Quina és la diferència amb l'òmicron? Doncs que encara que s'activi el sistema immunitari i comenci a produir anticossos molt ràpid, els anticossos que produeix són els anticossos que reconeixien les variants anteriors. Per tant, necessitarem generar més anticossos per poder aturar la replicació de la nova variant òmicron."

 

Com detectar l'òmicron: test d'antígens o PCR?

Pel que fa als tests, amb l'òmicron passa el mateix que amb les anteriors variants. La PCR detectaria el coronavirus a partir del cinquè dia i podria donar positiu, fins i tot quan el portador no és infecciós, mentre que el test d'antígens només el detectaria quan la càrrega viral fos molt alta.

Els testos d'antígens ens diuen si tenim prou quantitat de virus per transmetre'l
Els testos d'antígens ens diuen si tenim prou quantitat de virus per transmetre'l (Reuters/Evelyn Hockstein)

Ara bé, si el període d'incubació és més curt, també hi ha menys temps per detectar una infecció abans que sigui infecciosa. Amb l'òmicron, és possible que les persones que hagin estat exposades al virus, hagin de fer-se un test abans i més sovint per detectar-lo.

Quin test pot ser més efectiu, doncs? És convenient fer-se'n abans d'un dinar amb la família, per exemple? El cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias, afirma:

"Si et fas un test d'antígens i ets negatiu, això no et garanteix que realment siguis negatiu. S'han donat casos que avui et testes i ets negatiu i a la tarda et tornes a testar i ets positiu. La part positiva és que detecta persones amb càrregues virals elevades i que, per tant, són contagioses."

Julià Blanco, cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa, reforça aquesta idea:

"El test d'antígens ens diu si tenim prou quantitat de virus per transmetre'l de manera efectiva. Per tant, fem un test avui per saber que ningú dels que ens hem d'ajuntar avui està infectat, i el mateix dia de Nadal tornem a fer un test d'antígens per assegurar-nos que ningú serà capaç de transmetre el virus."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ÒmicronCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut