Quan arribarem al 70% de vacunats? De mesos a segles, en funció del país
Un professional sanitari aixeca el puny en gest triomfant després de rebre la vacuna a Viena (Reuters/Lisi Niesner)

Quan arribarem al 70% de vacunats? De mesos a segles, en funció del país

Una web calcula quants dies li falten a cada país per assolir aquest percentatge, que pot indicar la immunitat de grup, i Israel, el primer, hi pot arribar al maig

Xavier DuranActualitzat

Al ritme actual, Israel tindrà el 70% de la població vacunada amb dues dosis el 3 de maig d'aquest any. Espanya, en canvi, no assoliria aquest percentatge fins al 23 de novembre del 2022.

El càlcul, probablement extrapolable a Catalunya, apareix a la web Covidvax.

No és una web oficial, però sí elaborada a partir de les dades oficials que proporcionen els governs. Ha estat creada per un particular anomenat Adam Redfern basant-se en la informació que apareix a Our World in Data.

La primera quantitat que es veu quan entrem a la web simula, en gran, la velocitat a què s'estan administrant vacunes a tot el món. Naturalment, no és un marcador real, sinó basat en el ritme actual de vacunació.

En tot cas, dona una idea de la velocitat i mostra que ja s'han superat els 471 milions de dosis, no de persones vacunades. Les vacunacions notificades oficialment són algunes menys.

La web indica que en aquests moments s'administren, de mitjana, 127,78 dosis per segon, que signifiquen més d'onze milions al dia.

A aquest ritme, el 70% de la població mundial no estaria vacunada amb dues dosis fins al 21 d'octubre del 2023, d'aquí dos anys i mig.


La Unió Europea, força avall

El 70% indica el percentatge que, en teoria, pot donar immunitat de grup. Però això depèn també d'altres factors, com ara del fet que no hi ha vacunes per a menors de 16 anys –i això deixa tot un sector sense vacunar-, el temps que duri la immunitat, l'efectivitat amb les noves variants i els intercanvis de persones a través de fronteres, que poden dur novament el virus a territoris on estigui més o menys controlat.

A la llista de països és on apareixen diferències extraordinàries. Després d'Israel se situen els Emirats Àrabs, que arribarien a un 70% de població vacunada d'aquí 56 dies, les Maldives (61), Xile (74), el Regne Unit (102), Bahrain (119) i els Estats Units (134).

El primer país de la Unió Europea és Malta, que tindria el 70% vacunat d'aquí 142 dies, el 12 d'agost del 2022. Malta només té mig milió d'habitants. El següent país, Hongria, amb uns deu milions d'habitants, assoliria el 70% l'octubre del 2022.

Els dos primers estats de la UE amb una població gran són França i Espanya. En el primer cas, tindria el 70% vacunat d'aquí 458 dies, el 24 de juny de l'any vinent.

Espanya, per la seva banda, trigaria 610 dies i no assoliria el percentatge fins al 23 de novembre del 2022, més tard que Alemanya, que hi arribaria el 27 de setembre.

La vacuna Janssen serà la quarta que s'administrarà a Catalunya
El ritme de vacunació depèn, sobretot, del subministrament (CCMA)


Desigualtats immenses entre països

Hi ha casos extraordinàriament cridaners, fins i tot dintre de la UE. Així, Letònia trigaria 4.471 dies a vacunar el 70% dels seus menys de dos milions d'habitants. Ho assoliria el 19 de juny del 2033.

Andorra, fora de la UE, assoliria el 70% molt abans: el 5 d'abril del 2022.

Un altre problema el tenen països grans en desenvolupament, com Egipte i Nigèria, on la previsió ja no està quantificada sinó que posa "molt de temps!", amb signe d'admiració inclòs.

En d'altres, la previsió també respon als càlculs basats en les dades reals, però semblen una broma macabra. Així, el Vietnam trigaria 47.173 dies i tindria el 70% vacunat el 19 de maig del 2150. Tenint en compte que és impossible saber què passarà al llarg de tantes generacions, la dada només serveix per fer palesa la increïble desigualtat d'accés a la vacuna entre països.

La llista té només estats, però també alguns territoris i colònies. Gibraltar, per exemple, ja ha aconseguit vacunar el 70% dels seus més de 30.000 habitants.

Catalunya, un problema de disponibilitat de vacunes

Catalunya no hi apareix i podem suposar que el ritme depèn del que tingui l'estat espanyol en conjunt. Però el problema, segons molts experts, no és a quin ritme es planifica la vacunació, sinó la quantitat de vacunes de què es disposa.

Així, aquest dimarts, el doctor Manuel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, deia que el problema no és ben bé fer vacunacions les 24 hores:

"Si al final la limitació és el nombre de vacunes, tampoc ens pensem que perquè ampliem molt aquesta possibilitat vacunarem molt més. El que sí que em consta que s'està preparant és vacunar més a l'engròs, per a la gent que no es pot acostar a un CAP. Però segurament això no s‘accelerarà més perquè no teníem més vacunes. Si això ara canvia, s'ha de fer un pas molt ràpid per vacunar i baixar fins i tot als de 60 anys."

Cervantes ha afegit que a finals d'abril comptarem amb una altra vacuna, la de Janssen (Johnson & Johnson), que requereix una sola dosi, i afirma de manera contundent que "les vacunes ens salvaran d'aquesta epidèmia".

Coincideix a dir que el problema és la disponibilitat de vacunes Àlex Arenas, professor titular de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat Rovira i Virgili, qui comenta això al portal 324.cat:

"El coll d'ampolla no el tenim en el ritme de vacunació, sinó en el subministrament de vaccins. Podem escalar la vacunació diària 10 vegades, però no tenim vaccins. Tot dependrà dels que ens arribin a l'abril, maig i juny. Si n'arriben, a finals d'estiu podríem estar al 70% de població vacunada sense problemes, però necessitem milions de vacunes, i ara en tenim un ordre de magnitud menys, centenars de milers."

Arenas calcula que Catalunya hauria de rebre "entre sis i vuit milions de vacunes per arribar a l'objectiu del 70% de la població vacunada a finals d'estiu".

Si comptem el conjunt d'Espanya, la xifra seria, aproximadament, sis vegades més: entre 36 i 48 milions de vacunes.

Tal com explicàvem aquest diumenge en el portal, el fet que s'hagi externalitzat la producció de vacunes fora de la Unió Europea és un factor que explica la lentitud en l'obtenció de dosis i la seva transferència als estats membres.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut