Quan començarà el desconfinament? Divergències al govern espanyol sobre la data
La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha dit que a partir del 26 d'abril ja es podran "ocupar carrers i places" però els ministres Illa i Ábalos l'han corregit
Polèmica dins del govern espanyol per la data del desconfinament. La ministra portaveu, María Jesús Montero, l'ha situat al 26 d'abril, el dia que acaba l'estat d'alarma, però altres ministres l'han desmentit. La Generalitat critica la incertesa sobre com es farà el desconfinament i continua defensant que s'hauria de mantenir més dies tal com està.
L'executiu de Pedro Sánchez vol començar a alleugerir el desconfinament encara que, per segon dia consecutiu, a l'estat espanyol hi ha hagut un repunt de contagis i de morts per coronavirus.
Aquest dimecres, la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, avançava que el 26 d'abril començarà un desconfinament gradual:
"A partir d'aquest dia hi haurà la desescalada, com diuen els tècnics. De forma progressiva i ordenada, els ciutadans podran anar recuperant la seva vida normal, recuperant l'ocupació de carrers i places, de manera molt controlada perquè no hi hagi cap tipus de pic no esperat de tornada als contagis."
Aquest mateix dimecres a la tarda, els ministres de Salut, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos, han corregit a Montero. Insisteixen que encara s'està en la fase dura del combat i que encara no es pot parlar de dates.
Ábalos ha declarat:
"La ministra ha recordat la data que acaba el decret d'estat d'alarma, però no implica tornar a la normalitat."
El ministre ha afegit que abans d'aquesta data ja hi haurà dades sanitàries que indicaran quan i com es podrà recuperar la normalitat, però que en tot cas "serà un procés esglaonat".
Fi del confinament total i pròrroga de l'estat d'alarma
L'estat d'alarma està decretat, ara mateix, fins al 13 d'abril, però s'allargarà fins al 26. Amb canvis. Dilluns, o dimarts a Catalunya perquè dilluns és festa, es tornarà a l'escenari inicial del confinament.
Per tant, podran tornar a la feina bàsicament els treballadors de la construcció i els de la indústria no relacionada amb serveis essencials. Així serà fins al dia 26, com explica la ministra María Jesús Montero:
"S'incorporaran les persones que es van definir com a treballadors no essencials, però es mantindran les mesures sobre teletreball, distància en els llocs de treball, gels desinfectants, equips de protecció a les empreses..."
El primer pas per començar a aixecar el confinament serà tenir una radiografia més precisa de quants infectats hi ha de coronavirus.
La setmana que ve començaran les proves aleatòries que es faran a unes 60.000 persones a tot Espanya. Duraran unes tres setmanes, fins a principis de maig. Justament poc després, a mitjans de maig, a Catalunya ja es disposarà de 170.000 test del tipus PCR, el més precís.
Quan es comenci a implantar el desconfinament, que serà gradual i amb moltes variables, haurà d'estar garantit el subministrament massiu de tests i de mascaretes. El govern espanyol ja ha insinuat que, probablement, serà obligatori portar-les per sortir al carrer.
La Generalitat demana que no es relaxin les mesures
Des del govern de la Generalitat, però, es demana a l'executiu espanyol allargar el confinament total de Catalunya. El Congrés dels Diputats aprovarà aquest dijous la pròrroga de l'estat d'alarma, però es preveu que, alhora, es relaxarà el confinament total que va dictar el diumenge 29 de març per al conjunt de l'estat.
Segons la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, no es pot plantejar afluixar les mesures d'aïllament amb les xifres actuals de contagis i sense haver organitzat com es tornarà de mica en mica a la normalitat. I el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha advertit que si Madrid no autoritza que es mantingui el confinament a Catalunya, no es quedaran de braços plegats.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutEstat d'alarma