Quan han de tenir mòbil els infants? Famílies s'organitzen per endarrerir-ho fins als 16 anys

A través d'un grup de WhatsApp, mares i pares del barri del Poblenou de Barcelona intenten reduir la pressió social de regalar mòbils al començament de l'ESO

Actualitzat

El cas d'un grup de WhatsApp d'alumnes menors d'edat --on es van distribuir imatges pornogràfiques i de violència-- ha tornat a posar damunt la taula el debat sobre a quina edat els nens haurien de tenir accés al telèfon mòbil.

En aquest sentit, al barri del Poblenou de Barcelona, un grup de pares intenten impulsar que els nens no tinguin telèfon fins que siguin més grans, als 16 anys, per exemple.

A través d'un grup de WhatsApp, on ja hi ha 800 persones, s'organitzen per reduir la pressió social a tenir mòbil als 12 anys. I és que, segons dades de l'Institut d'Estadística espanyol, gairebé el 70% d'infants tenen aquest dispositiu a aquesta edat.

Elisabet Garcia Permanyer, mare de tres infants de 10, 9  i 7 anys, és la ideòloga del grup Poblenou, Adolescència Lliure de Mòbil:

"No és normal que un nen tingui accés a internet a aquesta edat. Encara que estigui capat, o encara que tingui aplicacions sí, aplicacions no, al final és una eina que no haurien de tenir ells."

Gairebé el 70% dels infants tenen telèfon mòbil als 12 anys

Una iniciativa que ja s'ha estès a altres barris de la ciutat i que compta amb el suport d'alguns experts. Marta Portero-Tresserra, investigadora en neurobiologia de l'aprenentatge, alerta dels problemes que comporta el seu ús abans que el cervell de l'infant hagi madurat:

"Un cervell d'11 o 12 anys biològicament és un cervell més immadur que un cervell de 16. I segons quines conductes d'autoregulació, de demorar la gratificació, d'entendre les conseqüències de la conducta, doncs probablement es poden entendre millor als 16, 17, 18 anys."

 

Cada cop es prohibeix a més escoles

El Departament d'Educació deixa als centres la decisió de quin ús fan dels mòbils als seus espais, i els encoratja a reflexionar-hi. Tot i això, cada cop més escoles els prohibeixen a primària i secundària.

Alguns centres, però, creuen que la solució passa per l'educació a les famílies, tal com explica Rafael Navarro Márquez, cap d'estudis de l'Institut Maria Espinalt:

"Des de casa s'ha d'educar l'alumnat perquè faci un bon ús del mòbil."

Mòbils
Cada centre pot decidir si prohibeix l'ús del mòbil o no

A més, asseguren que la gestió de recollir i tornar el mòbil els complica el dia a dia:

"És una feinada el fet de prohibir-lo i recollir-lo, perquè molts alumnes venen de lluny i aleshores l'han de portar. L'hauríem de recollir i l'hauríem de tornar."

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut