Quan hem de trucar al 112? És el mateix una emergència que una urgència?
Tot i que es va posar en marxa fa 24 anys, encara hi ha dubtes sobre aquest telèfon que centralitza les emergències
Has tingut algun dubte sobre si calia trucar o no al telèfon d'emergències? Si dubtes, truca-hi, tant si l'emergència t'afecta directament com si n'ets testimoni.
El 112 és el número on t'has d'adreçar per resoldre situacions d'emergència on cal la intervenció immediata de bombers, policies i professionals sanitaris. Des d'allà, ja gestionaran la demanda d'assistència, que també pot incloure protecció civil o salvament marítim, segons el cas.
És el telèfon de referència per a accidents, agressions, robatoris, incendis o emergències mèdiques.
Aquest telèfon que centralitza les emergències es va posar en marxa el 1999 i fa més d'una dècada es van integrar els telèfons de mossos i bombers i més endavant també els de la Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona. Malgrat tots aquests anys, encara hi ha dubtes.
#FAQS112: Quan he de trucar al 112 ❓
112 (@112) January 12, 2024
Quan pateixis o siguis testimoni d'una situació d'emergència que requereixi l'assistència immediata de policia, sistema d'emergències mèdiques o bombers. Recorda: en cas de dubte, sempre és millor trucar al 112.
👉🏻 https://t.co/eVJ9hn6Spo pic.twitter.com/O1eGBE6N6H
112 o 061?
En termes mèdics, es distingeix entre urgència i emergència, encara que semànticament puguin funcionar com a sinònims: una urgència és una necessitat mèdica immediata i una emergència és una situació que posa en risc la vida de la persona.
Si el que es vol és resoldre dubtes o fer una consulta sobre temes de salut, el telèfon adequat és el 061 Salut Respon. Poden adreçar la persona al centre sanitari més adient si la seva situació no requereix atenció immediata. Si hi ha una urgència, també poden activar un metge a domicili, una ambulància o un helicòpter medicalitzat.
En qualsevol cas, els dos serveis estan connectats i treballen de forma coordinada. Tots dos funcionen 24 hores al dia.
Cal recordar que, si no és estrictament necessari, no s'ha d'anar directament als serveis d'urgències dels hospitals, per evitar que es col·lapsin, en detriment de les persones que més els necessiten.
112 i no 012?
La semblança de les xifres fa que a vegades hi hagi confusions entre el telèfon d'emergències del 112 i el telèfon d'informació general del 012, on es poden fer consultes de tràmits, del trànsit o de meteorologia, per exemple quan hi ha risc de tempestes o nevades.
Des del 112 insisteixen també que un telèfon d'emergències no es pot fer servir mai per fer bromes o avisos falsos.
Què s'ha de fer si al 112 no contesten immediatament?
És millor esperar i no penjar per tornar a trucar. La trucada s'atendrà tan aviat com sigui possible.
Quina informació demanaran?
Quan es truqui al 112, cal tenir clar el lloc de l'emergència (carrer, plaça, població...) i també demanaran el telèfon i nom de la persona que truca, per si cal contactar-hi de nou. És important no penjar fins que no hagin fet totes les preguntes.
Es pot trucar des de qualsevol telèfon?
Funciona tant des del telèfon fix com des del mòbil, fins i tot sense el PIN i sense cobertura de l'operadora. Funcionarà si hi ha cobertura d'una altra companyia. Si no n'hi ha gens, caldrà canviar de situació.
El 112 és un número gratuït.
En quines llengües atenen?
Els operadors del 112 poden atendre en català, castellà, anglès, francès i alemany.
En conjunt, s'atén en una cinquantena de llengües, a través d'intèrprets que tradueixen el que es diuen l'operador i la persona que truca. N'hi ha d'italià, portuguès (incloent-hi la variant brasilera), japonès, xinès mandarí, xinès cantonès, rus, àrab, polonès, gallec, euskera, farsi, bàmbara, soninke, noruec, suec, txec, finès, grec, turc, romanès, ucraïnès, tailandès, eslovè, wòlof, lituà, hindi, fula, holandès, hongarès, búlgar, eslovac, serbocroata, danès, coreà, urdú, armeni, mandinka, paixtu, albanès, amazic, bosnià, taiwanès, georgià, persa i sirià.
El 112 funciona a tot Europa?
El Consell de la Unió Europea va decidir introduir el mateix número d'emergències, el 112, perquè tothom el tingui al cap, des dels 27 estats membres de la Unió Europea i en altres països de la zona europea:
Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, les illes Fèroe, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, l'illa de Man, Mònaco, Noruega, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, la República de Macedònia, la República Txeca, el Regne Unit, Sèrbia, Suècia, el Vaticà i Xipre.
El 112 també està actiu en altres països com Israel i en algunes regions de Rússia o Turquia.
- ARXIVAT A:
- Mossos d'EsquadraBombers