El treballador rebrà l'alta el setè dia si no notifica que encara té símptomes ((iStock))

Quan i com es poden demanar les baixes per covid i què canviarà a partir d'ara

Salut automatitza les altes laborals per intentar descongestionar els CAP, que van atendre 100.000 visites per covid aquest dilluns
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Catalunya ha activat aquest dimecres l'alta automàtica per als treballadors de baixa per covid. La rebran al cap de set dies sense haver-la de demanar, i només caldrà que avisin el CAP si encara tenen símptomes i els cal allargar la baixa.

Un nou canvi en el sistema de baixes per intentar que els professionals sanitaris es puguin centrar en tasques menys burocràtiques i descongestionar l'atenció primària després de setmanes amb xifres rècord.

I és que les baixes laborals per covid s'han multiplicat les darreres setmanes. De les 74.000 que hi havia divendres a Catalunya, la xifra es va disparar fins a les 123.406 d'aquests dilluns. També dilluns, els CAP van atendre 100.000 visites només per covid.

En la mateixa línia de descongestionar les consultes, ja fa unes setmanes que qui hagi donat positiu en un test d'antígens, encara que sigui fet a casa, pot notificar el resultat i accedir a una baixa laboral per covid sense necessitat de fer un test de validació supervisat pel sistema sanitari.

Uns canvis per adaptar-se a l'evolució del virus, però que generen els dubtes que resolem a continuació.
 

Quan tinc dret a la baixa?

Hi tens dret si has donat positiu. En contra del que hauria volgut Salut, els contactes estrets no han de fer quarantena si estan vacunats, i, per tant, no tenen dret a baixa.

Els no vacunats sí que han de fer aïllament de set dies en cas d'un contacte estret, i tenen dret a baixa durant aquest període. Per aconseguir-la, també caldrà que es posin en contacte amb el sistema de salut a través de les vies que detallem més endavant.

Ara mateix, doncs, es dona la paradoxa que els no vacunats tenen més facilitats a l'hora, per exemple, de cuidar un fill que hagi donat positiu i amb qui hagin mantingut un contacte estret.
 

He donat positiu en un test d'antígens a casa i necessito la baixa: què faig?

El primer que cal fer per aconseguir la baixa és notificar el positiu perquè quedi registrat al sistema de salut. Hi ha quatre vies:

- Trucant a les farmàcies que s'han adherit al pla, on ens demanaran que ens identifiquem amb el CIP o el DNI i que facilitem la data del test i la marca.

- Entrar a lamevasalut.cat. A l'apartat consulta online es pot fer una e-consulta que rebran directament els professionals sanitaris de referència que tenim assignats. Aquí cal indicar la marca i el test.

- Una altra via per fer aquest tipus de consultes és a través del web citasalut.gencat.cat. Dins de l'apartat Símptomes de la Covid-19, en la consulta que hi fem, també caldrà identificar la marca del test i la data del positiu.

- L'última opció i que Salut demana evitar és trucar al CAP o al telèfon 061.


Ja he notificat el positiu: què passarà?

Un cop introduit el positiu a l'historial clínic, el pacient rep un missatge per SMS al mòbil.

En aquest missatge hi ha un enllaç cap a la pàgina web que facilita les gestions tant per notificar els contactes estrets com per tramitar baixa laboral. Com sempre, un cop obtinguda caldrà fer-la arribar a l'empresa.


Ja tinc la baixa: fins quan durarà?

En el moment que es generi la baixa, i aquesta és la novetat, el sistema ja preveurà que al cap de 7 dies el pacient tingui disponible el document d'alta. Caldrà esperar aquests set dies per imprimir-la i entregar-la a l'empresa, perquè abans no es podrà descarregar.

La manera més senzilla d'accedir a aquest document serà a través de lamevasalut.cat, a l'apartat d'informes i resultats.

Així, només caldrà contactar amb el CAP --a través de les vies que ja hem detallat-- en cas que els símptomes persisteixin i, per tant, la baixa s'hagi d'allargar més enllà dels set dies.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Drets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut