La fotografia Flamingone, de Miles Astray, ha guanyat un concurs d'imatges generades amb intel·ligència artificial malgrat que és real (Cedida per Miles Astray)

Quan la realitat supera la ficció: una foto real guanya un concurs d'IA i és desqualificada

El fotògraf Miles Astray reivindica que "la natura encara supera la màquina" després d'aconseguir enganyar el jurat dels 1839 Awards amb una instantània d'un flamenc
TEMA:
Intel·ligència artificial

La realitat encara pot superar la ficció. Això és el que ha demostrat el fotògraf Miles Astray, que ha guanyat dos guardons presentant una fotografia real a un concurs que buscava les millors imatges generades amb intel·ligència artificial (IA).

L'artista va portar als 1839 Color Photography Awards una instantània on es veu un flamenc amb el coll i el cap amagats. Una imatge que, a simple vista, podria semblar poc real, però que el fotògraf va captar en una platja d'Aruba, al mar Carib.

Tot i que la imatge no complia els requisits del concurs, "Flamingone" va aconseguir guanyar el tercer premi del jurat de la categoria d'intel·ligència artificial i el premi del vot popular.

Com era de preveure, Astray va quedar desqualificat del concurs després de revelar la naturalesa real de la fotografia i de confirmar que incomplia els requisits de la convocatòria.

Amb tot, els organitzadors van apreciar el rerefons del seu missatge i van desitjar que el seu gest "generi consciència --i un missatge d'esperança-- a molts fotògrafs preocupats per la IA".


La IA, una amenaça per als fotògrafs?

L'artista ha explicat que va decidir presentar a concurs una imatge real per demostrar que "la natura i els humans encara poden superar la màquina", i que la creativitat i l'emoció "són més que una simple cadena de dígits".

"Després de veure que les imatges generades per IA eclipsaven les fotos reals als concursos, se'm va acudir que podia capgirar aquesta història com només un ésser humà podia fer-ho: enviant una foto real a un concurs d'IA."


El debat sobre les imatges generades amb intel·ligència artificial (IA) és ben viu i, de fet, aquest no és el primer cop que un fotògraf planteja un desafiament com aquest al jurat d'un premi de fotografia.

Fa un any, els prestigiosos Sony World Photograpy Awards van premiar en la categoria de "creativitat" una imatge del fotògraf Boris Eldagsen generada amb intel·ligència artificial.

L'artista va acabar renunciant al premi, però va aconseguir el seu objectiu: reclamar que s'obri un debat sobre l'ús artístic de la intel·ligència artificial. Eldagsen ja ha felicitat Miles Astray per la seva iniciativa i li ha dit que era el moment de fer una cosa com aquesta.


La història de Miles Astray ha tingut molta repercussió a les xarxes i l'artista s'ha mostrat honrat per tot el suport que ha rebut. "Del més hilarant al més sincer i reflexiu. Són trets únics dels humans que cap IA pot replicar, recrear o relacionar-se", ha reivindicat.

 

ARXIVAT A:
Fotografia Intel·ligència artificial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut