Quan nenes d'onze anys es volen aprimar per la pressió estètica
- TEMA:
- Salut
Classe de sisè de primària. La mestra demana als alumnes que escriguin quatre propòsits per al nou any. I li salten totes les alarmes: la majoria de nenes, i també algun nen, hi escriuen "aprimar-me".
Són nenes d'11 anys i totes consumidores d'Instagram, Tik-tok, o Youtube, xarxes on s'emmirallen en unes referents tallades per un mateix patró estètic.
"Per instragram jo sempre veia les influencers que estaven súper primes, que tenien un cos molt bonic i llavors jo pensava: per què jo no sóc tan perfecta com elles? I clar això a mí m'ofenia", explica una alumna de 6è.
"Jo em veig moltes caderes i amb una mica de panxa, llavors no em vull aprimar així del tiron un munt però treure aquestes coses que no m'agraden", diu una altra nena.
Però el seu no és un cas aïllat, segons l'Associació contra l'anorèxia i la bulímia un 34% de les adolescents d'entre 12 i 16 anys han fet dieta per aprimar-se.
Víctimes de la pressió estètica
Segons els experts, aquesta insatisfacció corporal arriba cada cop més aviat i és fruit de la pressió estètica a què estan sotmeses les dones. Per lluitar-hi és essencial educar en una bona autoestima:
"Aquesta pressió estètica és un masclisme quotidià que tenim completament integrat, perquè nosaltres som les que fem dieta, les que ens hem de depilar, les que ens hem de maquillar, les que ens hem de perforar les orelles, les que ens hem de deixar el cabell llarg, anar ben pentinades, les que hem de cabre en una talla que ja no és la 40 ni la 42, tot això forma part d'un masclisme que està tan a la base que ens pot semblar una tonteria, però és la base de tot el que després es construeix a sobre", diu Elena Crespi, psicòloga i sexòloga.
I en les més petites les xarxes socials hi tenen un paper molt important.
Evitar-ne el consum és molt difícil, per això recomanen fer un bon acompanyament mentre les menors es connecten, perquè aprenguin a ser crítiques, a no donar per normals segons quins referents o comportaments, i a saber que no tot el que apareix a les xarxes és real.
A Instagram mateix, hi ha alguns perfils que es dediquen a desemmascarar els trucs de les influencers per aparentar el que no són, com el d'aquesta model i periodista.
La porta a un trastorn alimentari
Aquesta insatisfacció corporal, juntament amb altres factors de risc, poden acabar desembocant en un trastorn alimentari.
Des de l'inici de la pandèmia, amb un confinament estricte on l'ús de les pantalles es va disparar, a l'Hospital Sant Joan de Déu han augmentat un 40% els ingressos de pacients amb aquest tipus de trastorns. Els arriben més casos i més greus. Si voleu, podeu enllaçar el compte d'instagram que Sant Joan de Déu va obrir fa 2 anys com a eina terapèutica per als mateixos pacients:
A partir d'aquest reportatge en aquesta escola de Montblanc, l'InfoK ha fet aquest un programa especial: "Estimem-nos tal com som":
- ARXIVAT A:
- Salut