Quant pots rebre d'ajuda si et compres un cotxe elèctric o un híbrid endollable
El pla Moves III també inclou ajudes per comprar motos i furgonetes elèctriques i per instal·lar punts de recàrrega
La tercera edició del pla Moves per accelerar la transformació del parc automobilístic es va presentar a principis de juliol, però la Generalitat no ha concretat les ajudes fins ara. Des d'aquest dissabte ja es poden tramitar les ajudes.
De tota manera, com que la publicació de les bases es va fer a l'abril d'aquest any, el Moves III té caràcter retroactiu per a tothom que hagi adquirit un vehicle elèctric o hagi instal·lat un punt de recàrrega a partir del 10 d'abril del 2021.
La vigència prevista, ara per ara, és fins al 31 de desembre del 2023.
El Departament d'Acció Climàtica té l'objectiu d'augmentar fins a un 10% les matriculacions d'aquest tipus de vehicles, i preveu una dotació de 65,5 milions d'euros per al pla. La meitat es destinaran a ajudes per a la compra. L'altra meitat, a les ajudes per a la instal·lació de punts de recàrrega.
Des dels 1.000 euros fins als 9.000
Per als particulars, autònoms, comunitats de propietaris i entitats sense activitat econòmica, les ajudes a l'adquisició de vehicles d'aquest pla Moves III van des dels 1.100 euros fins als 9.000, en funció dels diferents casos previstos a partir del tipus de vehicle i de les seves característiques.
A més, augmenten a canvi d'un vehicle per ser desballestat.
Cotxes
- Ajuda de 4.500 euros per a tots als turismes amb pila de combustible com els d'hidrogen (FCV i FCHV); de 7.000 amb desballestament.
Per als turismes híbrids endollables (PHEV), elèctrics amb autonomia estesa -aquells que tenen una petita ajuda d'un motor de combustió - (REEV o E-REV) i 100% elèctrics (BEV) l'ajuda varia en funció de l'autonomia:
- Ajuda de 2.500 euros per als cotxes amb una autonomia entre 30 i 89 quilòmetres; de 5.000 amb desballestament
- Ajuda de 4.500 euros per als cotxes amb una autonomia de 90 quilòmetres o més; de 7.000 amb desballestament
Furgonetes
Les ajudes són les mateixes per a les híbrides endollables (PHEV), les elèctriques amb autonomia estesa (REEV o E-REV) i les furgonetes 100% elèctriques (BEV), sempre que tinguin una autonomia de 30 quilòmetres o més:
- Ajuda de 7.000 euros, o de 9.000 amb desballestament
Motocicletes
- Ajuda de 1.100 euros si són L3e, L4e i L5e -les de més de 50 cc i una velocitat superior a 45 km/h- amb una potència de 70 kW o més i tenen un preu màxim, sense IVA, de 10.000 euros; de 1.300 euros amb desballestament
- Ajuda de 1.400 euros per a les L6e -quadricicles lleugers de menys de 350 quilos de pes- ; de 1.600 euros amb desballestament
- Ajuda de 1.800 euros per a les L7e -quadricicles de menys de 400 quilos-; de 2.000 euros amb desballestament
Empreses i entitats amb actvitat econòmica
Les ajudes a l'adquisició de vehicles elèctrics són diferents per a les persones jurídiques i les entitats amb activitat econòmica. L'import és inferior, i es diferencia, a més, entre pime i gran empresa. Les primeres reben més ajudes que aquestes últimes.
En aquest àmbit, les ajudes van des dels 700 euros d'ajuda a una gran empresa per a l'adquisició d'una moto, fins als 5.000 euros d'ajuda a una pime per l'adquisió d'una furgoneta.
Ajudes a la compra i al lísing
Poden acollir-se al pla Moves III tant els vehicles obtinguts amb compra com amb alguna modalitat de lísing, amb la condició que siguin nous i matriculats per primera vegada, tret dels de rènting. El contracte de rènting, a més, ha de ser d'un mínim de 2 anys.
A més, els vehicles de demostració han de tenir una antiguitat màxima de 9 mesos des de la primera matriculació.
Punts de recàrrega
El Moves III, d'altra banda, destina l'altra meitat de la seva dotació a les ajudes per instal·lar punts de recàrrega, ja siguin públics o privats en zones residencials, d'estacionament, a la via pública o a la xarxa viària.
Hi poden optar tant empreses com persones físiques (ja siguin particulars, autònoms, comunitats de propietaris o entitats sense activitat econòmica).
En qualsevol cas, les ajudes podran ser d'un màxim de 800.000 euros per expedient, i de 5.000 per a les persones físiques.
Per a les persones físiques, les ajudes són del 70%; o del 80% en els municipis de menys de 5.000 habitants.
Per a les empreses, les ajudes són d'entre el 30% i el 60%, en funció del tipus de municipi i de si es tracta d'una empresa petita, mitjana o gran.
- ARXIVAT A:
- Mobilitat