Quanta aigua consumim a casa? En què gastem més i consells per estalviar
- TEMA:
- Sequera
L'aigua és un recurs escàs. Fer-ne un ús racional és bàsic per assegurar-ne la disponibilitat i la qualitat. Tot i que en els darrers anys hi ha hagut una moderació continuada del consum d'aigua potable domèstica, en moltes llars encara hi ha marge per a l'estalvi.
De fet, moltes persones no són conscients de quanta aigua gasten a casa ni en quines accions en consumeixen més. En aquest article us expliquem on es produeixen els majors consums d'aigua i alguns consells per estalviar aigua i diners.
El lavabo és l'espai de casa on gastem més aigua. Una dutxa ràpida consumeix fins a cinc vegades menys aigua i energia que una banyera. Però també cal tenir en compte que no totes les dutxes són iguals, el temps i la carxofa que tinguem hi jugaran un paper determinant. Es recomana dutxar-se en un temps inferior a quatre minuts, el que dura una cançó, i instal·lar reductors de cabal a la sortida de la goma de la dutxa. D'aquesta manera podrem estalviar fins a un 50% d'aigua.
Pel vàter de casa marxen diàriament desenes de litres d'aigua potable. Cada cop que buidem la cisterna consumim entre 6 i 10 litres. És molt important disposar de dipòsits de doble descàrrega i, si no és el cas, podem posar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit per gastar menys aigua.
En els habitatges més ecoeficients, l'aigua de la dutxa es reutilitza al vàter. D'altra banda, tal com recorda amb un punt d'humor Manel Rivero, formador en estalvi d'aigua d'Intiam Ruai, cal tenir en compte que el vàter no és una paperera i que no s'hi pot llençar de tot: "Dins del vàter només hi ha d'anar 'pipí, popó i paper'. Tres "pés". Res més".
D'altra banda, a l'hora de rentar-se les dents, afaitar-se o ensabonar-se les mans és important tancar l'aixeta. D'aquesta manera, estalviarem aigua i diners.
Airejadors, aixetes monocomandament i rentaplats i rentadores a càrrega completa
Els airejadors i reductors de cabal els podem trobar per pocs diners a qualsevol ferreteria i ens permeten estalviar fins al 70% d'aigua, tal com explica Manel Rivero:
"Són molt fàcils d'instal·lar i fan que per les aixetes surtin 4 litres d'aigua per minut. Sense filtre, el consum es dispara a entre 8 i 12 litres per minut. L'estalvi és brutal i pràcticament a cost zero."
Els experts també recomanen substituir les aixetes de doble comandament per les monocomandament o els termostàtics, que són molt més eficients.
Per rentar els plats és molt més recomanable el rentavaixelles que fer-ho a mà, sobretot si té programa Eco. És important fer-lo servir a càrrega completa, el mateix que cal fer amb les rentadores.
Si fem servir el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia també podrem estalviar molta aigua. Cal tenir en compte que el consum mitjà d'una rentadora és d'entre 60 i 90 litres.
Finalment, els experts recomanen regar les plantes al matí ben d'hora o al vespre per evitar al màxim la vaporització. Un bon truc és regar amb l'aigua de la dutxa fins que surt calenta o l'aigua de bullir verdures.
També alerten que el consum d'aigua rentant un cotxe amb mànega és molt alt (fins a 400 litres) i recomanen anar als túnels de rentat, on majoritàriament hi ha cicles tancats d'aigua, o fer servir una esponja i una galleda.
"Estem al voltant de 100 litres per persona i dia", diu el formador en estalvi d'aigua, "però podem viure perfectament amb 60-70 litres per persona i dia". I afegeix "hem de ser conscients que el consum massiu d'aigua, en què es basa la nostra societat, s'ha d'acabar."
El consum domèstic d'aigua no és el mateix a tot Catalunya
Un habitatge en un bloc de pisos consumeix de mitjana uns 130 litres per persona i dia, segons l'Agència Catalana de l'Aigua. En canvi, el consum es dispara fins als 200 en una casa unifamiliar. Aquest és un dels motius pel qual el consum domèstic d'aigua és molt desigual a Catalunya.
Les comarques metropolitanes i les de les Terres de l'Ebre són, en termes generals, on es gasta menys aigua. Per exemple, a la Terra Alta es consumeixen menys de 94 litres diaris per persona, 97 a la Conca de Barberà o 103 al Barcelonès, per citar alguns exemples. En canvi, el consum és molt més alt al Baix Empordà (219 litres per persona i dia), l'Alta Ribagorça (325) i la Vall d'Aran (373).
Habitatges autosuficients en termes d'aigua
Tot i que encara són una minoria, hi ha habitatges autosuficients en termes d'aigua. Recullen l'aigua de la pluja i la fan servir com si fos aigua potable. És el cas de l'Edu Sentís, un veí de Rubí que ha reformat casa seva amb l'objectiu de gastar el mínim d'aigua possible. L'hem anat a conèixer.