Control de trànsit de la Guàrdia Urbana de Tarragona (ACN/Roger Segura)

Quantes persones poden anar en un cotxe? Com s'han d'asseure? Cal mascareta?

Hi ha canvis en les normes de transport i, ara, les persones que conviuen poden viatjar sense mascareta i ocupant totes les places
Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Mobilitat

L'ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del 9 de maig, publicada diumenge al BOE, modifica algunes instruccions sobre l'ús de les mascaretes als mitjans de transport, menys d'una setmana després de l'ordre del mateix ministeri del 3 de maig.

Les condicions són les mateixes per a totes les fases de l'estat d'alarma.

 

 

Aquest és un resum dels principals dubtes sobre l'ús del cotxe i altres vehicles.


Quantes persones poden viatjar en un cotxe?

Tantes com places tingui el vehicle, sempre que totes visquin a la mateixa casa. En aquest cas, no calen mascaretes.

La situació canvia si els passatgers del cotxe no conviuen. En aquest cas, es poden asseure dues persones per fila. Cal mascareta i s'ha de respectar la màxima distància possible entre els ocupants. En un cotxe de cinc places, hi poden anar quatre persones. S'hauria de deixar lliure l'espai del mig del seient del darrere.

Les normes s'apliquen al transport privat de persones en vehicles de fins a nou places i en els anomenats "transports privats complementaris", és a dir, el que fan les empreses que no es dediquen al transport.

 

Canvia segons la fase de desconfinament?

No. Les normes afecten els territoris que estan en fase 0 i els que estan en fase 1, des d'aquest dilluns. En el primer cas, l'ús del cotxe està més limitat (per anar a treballar o al metge, per exemple), mentre que en la fase 1 es pot fer servir el cotxe per a més activitats, com per anar a una segona residència, sempre que estigui a la mateixa àrea sanitària.


De quant poden ser les multes?

Un desplaçament no permès a una segona residència o amb més persones de les autoritzades es pot multar amb 1.500 euros, que poden augmentar segons els casos.

 

Poden anar dues persones en moto?

Abans, no es podia portar ningú. Ara, a les motos i ciclomotors amb dues places homologades, hi pot anar un passatger amb algunes condicions. Han de portar casc integral amb visera o fer servir mascareta o viure al mateix domicili.

Tots dos han de portar guants, que poden ser els habituals de protecció de motoristes.


Com s'ha d'anar en els taxis?

En vehicles de fins a nou places, poden anar dues persones per fila, sense comptar la del conductor. Com en el cotxe particular, s'han d'asseure als extrems. En cas que tots els passatgers visquin al mateix domicili, poden anar tres persones per filera.

 

Què passa si el vehicle només té una filera de seients?

En les cabines de furgonetes o vehícles pesants, podran viatjar un màxim de dues persones, sempre que portin mascareta i guardin la màxima distància possible. Si no, només hi pot anar el conductor.


Com viatjar en tren o autocar?

L'operador ha de limitar les places dels autocars i dels trens on tothom hagi d'anar assegut perquè els passatgers tinguin un seient buit contigu, que els separi d'un altre passatger. Es pot fer una excepció quan viatgin persones que conviuen a la mateixa casa i que es poden asseure juntes, cosa que permetria una ocupació superior. Sempre haurà de quedar buida la fila posterior al conductor. Caldrà una atenció especial amb espais habilitats per persones amb discapacitat.

 

 

Als autobusos es pot anar dret?

En els transports públics col·lectius on hi hagi plataformes habilitades per a viatgers sense seient, es procurarà que les persones mantinguin la màxima distància possible. La referència és que s'ocupin la meitat dels seients i dos viatgers per cada metre quadrat a la zona habilitada per viatjar dret.

ARXIVAT A:
Mobilitat Estat d'alarma Coronavirus Transport públic Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut