Quatre dones assassinades al maig: "Hi ha una naturalització de la violència masclista"
- TEMA:
- Violència masclista
Les xifres de dones assassinades per les seves parelles o exparelles en casos de violència masclista continuen sent esgarrifoses. Oscil·len, els darrers anys, entre 12 i 14 crims anuals a Catalunya i al voltant de les 50 a tot l'Estat. I s'han estancat. Les expertes són clares:
"No ho podem analitzar com a casos aïllats, és un fenomen estructural, però no es tracta ni s'aborda com a tal. La impunitat continua sent molt gran. Hi ha tota una base de violències, per sota del famós iceberg, que no es resolen."
És una reflexió de Sonia Herrera Sánchez, professora d'Estudis Feministes de la UOC, que afegeix:
"Hi ha una naturalització de la violència masclista. És aquesta caricatura una mica demagògica de dir: 'Si fossin futbolistes, si fossin polítics o advocats, què diríem? Es dispararien totes les alarmes. Per què no reaccionem quan són dones?' El tret diferencial és quan no hi hagi tolerància social. Quan la gent, després d'un feminicidi, surti al carrer a dir prou, més enllà del minut de silenci oficial, i ara això no existeix."
Segons Herrera, passa una mica el mateix quan es compara la xifra de feminicidis amb les víctimes del terrorisme: "Els assassinats de dones són més nombrosos, però no creen l'alarma social ni el rebuig que genera, per exemple, el terrorisme d'ETA."
També assegura que les generacions més joves tenen més clars quins són els seus drets i què és violència. Encara que les estadístiques de violència masclista en gent jove són bastant espectaculars, "potser podem tenir una mirada esperançadora".
També alerta d'un "cert efecte pèndol davant de la presència del feminisme al carrer i als mitjans": "Es genera una reacció contrària molt forta del neomasclisme i l'extrema dreta."
Laia Rosich Soler, directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, hi afegeix:
"És cert que ens enfrontem a un fenomen que és molt estructural, cultural, un marc patriarcal a tot el món, de tots els països. És necessari millorar en els sistemes de detecció, i analitzar cada cas. Per ara és una xifra que es manté estable."
Dinous dones en menys de cinc mesos
Dinou dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles des que va començar l'any a Espanya, segons dades del Ministeri d'Igualtat. L'última, aquest dimecres a Torremolinos, a Màlaga. El detingut tenia antecedents al sistema de vigilància VioGén per violència masclista.
I això tenint en compte que les xifres estatals no inclouen dos crims que el Departament de Feminismes sí que comptabilitza, un d'ells, el d'una dona trans assassinada per la seva parella. El degoteig de casos no s'atura i les expertes adverteixen que el problema de fons és el masclisme estructural.
Quatre dones han mort durant un mes de maig negre. A partir de cinc assassinats masclistes s'activa el comitè de crisi institucional per veure què pot explicar que hi hagi tants casos en tan poc temps. Victoria Rosell, delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, ha explicat:
"Estem molt atentes per si aquest mes de maig s'ha de convocar el comitè de crisi i sobretot per seguir analitzant els casos per millorar la resposta institucional a les víctimes."
Divuit menors d'edat han quedat orfes aquest any
Segons dades del govern espanyol, en menys de dos mesos, des de la darrera compareixença del 23 de març, s'han confirmat 9 assassinats masclistes més. Una dona va morir a mans de la parella o exparella a finals de març, quatre durant l'abril i quatre més aquest maig.
En total, s'han confirmat els homicidis de 19 dones i ja en són 1.203 des que va començar aquest còmput, fa 20 anys. En aquesta xifra no hi ha inclosos els menors d'edat assassinats. Durant aquest any n'hi ha hagut un i ja són 49 des del 2013, quan es van començar a recopilar aquestes dades.
A banda, divuit menors d'edat han quedat orfes per violència de gènere a Espanya aquest 2023. En els últims 10 anys han estat 395.
Pel que fa al 016, el número que atén les víctimes de violència de gènere, es van rebre 7.968 trucades durant l'abril, una disminució de gairebé el 13% respecte del març. Les consultes a través de WhatsApp han baixat un 15% respecte del mes anterior i han estat 358.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista Policial Drets humans