Quatre exalumnes més denuncien abusos sexuals als Jesuïtes: "No serveix que diguin quin greu"

Els nous casos de les escoles de Casp i Sant Ignasi de Barcelona que han sortit a la llum arran del documental "La fugida" són contra Lluís Tó i Francesc Peris, però també contra Raimon Algueró, un sacerdot de qui no havia transcendit cap cas fins ara
Enllaç a altres textos de l'autor

Begoña Grigelmo Miguel

Periodista de TV3 especialitzada en desigualtats i feminisme

@BegoGrigelmo
Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

"Pensava, jo què faig ara, si estic a més de cent quilòmetres de casa i amb un grup de gent que no sé si em creurà o no? Dius, doncs callo." És el relat de José Díez, exalumne dels Jesuïtes de Casp, a Barcelona.

Sempre ha viscut d'esquena als records dels anys setanta i que encara li fan passar nits de malsons. Per explicar-ho demana que ho visualitzem com si fos el nostre fill d'11 anys: "Entra un frare, li aixeca el llençol, li abaixa el pijama i li comença a tocar els genitals..." 

Veure els testimonis d'exalumnes al documental "La fugida", de 3Cat i El Periódico, per ell va ser un revulsiu.

"Quan el vaig veure em va semblar tan valent el que feien que encara que fos amb vergonya no volia deixar-los sols."


Ara ha decidit fer el pas i denunciar dos religiosos: un, Francesc Peris, ja assenyalat amb 22 denúncies. L'altre, Raimon Algueró, el sacerdot responsable de l'agrupació excursionista del col·legi de Casp.

José Díez, exalumne dels Jesuïtes de Casp (3Cat)

"Érem a Aigüestortes, feia fred, em va dir que dormíssim travessats, que li posés els peus al seu entrecuix". Tenia 13 anys.

D'Algueró, fins ara, encara no n'havia transcendit el nom públicament. Amb Francesc Peris, explica, va patir una agressió sexual mentre dormien en sacs en un refugi de muntanya al pic de Costabona, al Ripollès.

"A mitjanit vaig començar a somiar que em tocaven. Em vaig despertar i vaig veure que no era un somni", relata Díez. "No tinc clar si va parar o no, però el que sí que sé és que em vaig dir: 'posa't cap per avall, que llavors segur que pararà'."

Explica que després va tardar molta estona a adormir-se. "No sé si minuts o hores, però per mi va ser molt de temps. I l'endemà, a fer l'excursió."

La seva és una de les quatre denúncies noves que s'han presentat als Mossos d'Esquadra després de l'estrena de "La fugida": dues contra Lluís Tó i dues contra Francesc Peris. Entre tots dos ja en sumaven gairebé una cinquantena.

"Tot i haver-me tancat el sac, continuava per fora"

Una altra de les noves denúncies contra Francesc Peris ha estat la de Gemma Torres, exalumna dels Jesuïtes de Casp i que ara té 59 anys. N'han passat més de 40 des d'aquella nit en un refugi de muntanya.

Gemma Torres, exalumna dels Jesuïtes de Casp (3Cat)

"Noto que em va tocant els cabells, veig que va baixant, em va fent fregues a l'esquena... Em vaig quedar horroritzada, què fa? I comença a baixar, baixar, baixar, fins a arribar al cul. Vaig pensar, però aquest tio de què va?" Ella tenia 15 anys.

Relata com tot i cordar-se el sac fins dalt de tot, Peris va continuar buscant el contacte. Eren les tres o les quatre de la matinada. "Tot i haver-me tancat el sac, continuava per fora. Era inversemblant, no em podia creure el que estava passant."

Veure a "La fugida" Enric Soler, company de classe i un dels protagonistes del documental, també víctima de Peris, li va fer prendre consciència del que també ella havia viscut.

"Fins que no t'ho trobes, fins que no veus gent a prop, fins que no veus que els hi ha passat a altres persones, no ets conscient de l'abast que té tot això", descriu.

"Penses que era un capítol oblidat. I no està oblidat ni superat. M'agradaria parlar amb en Peris i dir-li, tu de què vas, desgraciat?"

 

"No poden quedar impunes"

Tots dos denunciants creuen que els Jesuïtes encara no han rendit comptes per tots els abusos, que, segons han admès, van durar dècades.

"Si els Jesuïtes haguessin dit: 'Hem encetat una recerca implacable dels responsables d'aquella època i dels seus protectors, del primer director a l'últim, ho hem identificat i ho hem fet públic', jo hauria callat", defensa Díez.

La companyia de Jesús ha comptabilitzat, des del 1948, 150 acusacions a 44 professors, dels quals només s'han fet públics els noms de 14.

"No poden quedar impunes, no em serveix que l'Església digui, quin greu", diu Gemma Torres.

Hi coincideix José Díez: "Fins que no hi hagi una actitud clara i decidida d'investigar, fer públics i castigar com es pugui els responsables d'aquell encobriment, parlar de reparació i perdó és una broma i una ofensa."


"La fugida" s'estrena a Bolívia

El documental "La fugida" traça la ruta de la impunitat dels delictes d'abusos sexuals de dos sacerdots jesuïtes a col·legis de Barcelona i de Cochabamba, a Bolívia. Uns abusos que han durat més de trenta anys, amb més d'un centenar de víctimes.

Justament aquest divendres el documental, que pots recuperar aquí, s'estrena al Festival Internacional de Cinema de Santa Cruz, a Bolívia, on hi ha una desena de jesuïtes investigats. La pederàstia s'ha convertit en un tema d'estat en aquest país i, ara, s'espera que l'estrena del documental ajudi a fer aflorar més casos.

 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Pederàstia Menors Agressió sexual Església
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut