Quatre hospitals seqüenciaran el coronavirus a la recerca de variants com la britànica

A la tardor aquests centres disposaran d'una plataforma de seqüenciació que els permetrà accelerar la detecció de noves mutacions del SARS-CoV-2

RedaccióActualitzat

A l'hora de continuar lluitant contra el coronavirus és important veure com es comporten les mutacions que va experimentant. A Catalunya fins ara només s'ha diagnosticat un cas de la variant detectada per primer cop al Regne Unit, però n'hi ha d'altres en sospita. Analitzar-los i coneixe'ls a fons és molt important per poder-los combatre.

Com explica Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, amb la vacunació a nivell mundial se sotmetrà el virus a una pressió molt important i, en aquest context, "ell reacciona i muta, i alguna d'aquestes mutacions pot ser una mutació important".

Per això, els quatre centres hospitalaris que seqüencien el virus a Catalunya es coordinaran per ser més potents en aquesta feina i esperen sumar-hi més recursos amb una nova plataforma de seqüenciació a la tardor.

L'objectiu de seqüenciar les noves mutacions del coronavirus SARS-CoV-2 és obtenir una fotografia per coneixe'l i poder actuar ràpidament en la detecció i el control dels brots.

 

La seqüenciació del virus donarà "informació en directe sobre com el virus va canviant i com ens hem de preparar en aquests nous canvis", explica Julià Blanco, del Centre de Virologia i Immunologia Cel·lular IrsiCaixa:

"El que estem veient és que les variants que s'estan identificant al Regne Unit, a Sud-àfrica i al Japó comparteixen algunes mutacions."

De moment, la mutació que més preocupa és la variant que es va detectar al Regne Unit, perquè, tot i que no és més letal, és més transmissible. Alguns estudis indiquen que aquesta variant té una velocitat de transmissió entre un 0,4 i un 0,7 superior a les altres.

 

Jacobo Mendioroz, coordinador de la Unitat Covid-19 a Catalunya, explica que la variant detectada al Regne Unit no és més letal però té més capacitat de transmissió: "Gairebé és més perillós que es pugui difondre més fàcilment i afectar molta més gent que no pas el fet que pugui ser més o menys greu."

Si el virus té una transmissió més fàcil farà que acabi infectant més gent, i en números absoluts hi haurà més malalts greus en menys temps. Un panorama insostenible per a un sistema sanitari gairebé al límit. Però perquè es pugui transmetre se li ha de donar l'oportunitat.

Per això, els experts recorden la importància d'extremar les mesures de seguretat:

"Hi ha una combinació entre les mesures que aquest país té en el control de la transmissió i les característiques de la soca. S'ha de tenir en compte que no hi ha cap variant que es pugui saltar una mascareta. Si la mascareta està ben posada, tothom la fa servir i hi ha una distància entre persones, doncs per molt transmissible que sigui el virus li costarà molt transmetre's", explica Iñaki Comas, investigador del CSIC.

Mentre no permetem que el virus muti gaire, és a dir, que no hi hagi molta transmissió comunitària, la vacuna continuarà sent efectiva. Ho explica amb aquest exemple Iñaki Comas:

"Si jo donés un llibre a 10 persones diferents perquè el transcrivissin, aquestes 10 persones el transcriurien amb les seves faltes ortogràfiques, però encara seríem capaços de llegir el llibre. Doncs la nostra vacuna encara té capacitat per llegir el virus."

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut