Quatre indígenes morts a Veneçuela en una baralla amb militars que no els donaven wifi
- TEMA:
- Amazònia
El govern de Nicolás Maduro vol aclarir què hi ha al darrere de l'assassinat de quatre indígenes ianomamis a l'Amazones, a mans de militars. També hi ha cinc ferits en el mateix succés a la comunitat de Parima B, de l'Alt Orinoco, al sud de Veneçuela, a la frontera amb el Brasil.
Segons l'ONG Provea, hi havia un acord perquè els indígenes tinguessin accés a internet a través del wifi de la base de l'Aviació Militar que hi ha a la zona. El problema va venir quan un dels militars va canviar la clau del router i es va negar a donar-ne la nova als ianomamis que van anar a la base per saber què passava. Allò va derivar en un enfrontament, amb quatre morts i cinc ferits.
La importància del wifi
Per entendre la importància de l'accés a internet, cal tenir en compte que estem parlant d'una zona aïllada, a 440 quilòmetres en línia recta de la capital de l'estat d'Amazones, Puerto Ayacucho, sense accés per carreteres. S'hi arriba en avió o caminant.
El governador d'Amazones, Miguel Rodríguez, ha confirmat que hi ha hagut quatre morts i cinc ferits, tres indígenes i dos militars, diumenge passat. A través de Facebook, s'ha referit a les "condicions especials" del territori i "com és de complexa la interculturalitat", que requereix "una visió diferent, molt més humana i àmplia per poder assistir, atendre i protegir les comunitats indígenes".
Investigació oberta
La Fiscalia General ja havia ordenat investigar el que havia passat en aquesta comunitat de l'Alt Orinoco, i la ministra per als Pobles Indígenes, Clara Vidal, també ha donat suport a aquesta ordre perquè "es facin les investigacions pertinents que afavoreixin l'aplicació de la justícia".
La investigació no serà fàcil, entre altres coses perquè els indígenes no faciliten l'accés a la comunitat de ningú de fora i perquè, segons les seves lleis, "el problema que passa a la terra d'un poble ianomami es resol en aquesta terra", segons explica una dona en un vídeo que ha circulat a les xarxes, on els indígenes es queixen a un militar perquè "se suposava que venen a cuidar-nos i no havien d'utilitzar les armes".
Diverses ONG i organitzacions indígenes han condemnat l'assassinat i els abusos de poder i han demanat que el crim no quedi impune.
Provea ha advertit també que "les tensions entre indígenes i actors estatals i no estatals han augmentat a causa del creixement exponencial de la mineria il·legal als estats d'Amazones i Bolívar".
L'ONG també ha advertit dels riscos que comporta la militarització de territoris i comunitats indígenes.