Quatre països europeus bloquegen el gra d'Ucraïna davant les protestes dels pagesos

La Comissió Europea prepara un paquet d'ajudes per als països afectats, però descarta recuperar els aranzels per a les importacions d'Ucraïna

Meritxell Verdaguer VilageliuActualitzat

Com si fossin peces de dominó caient una darrera l'altra, ja són quatre els països de la Unió Europea que bloquegen la importació de gra ucraïnès per protegir els seus mercats.

L'últim a arribar ha estat Bulgària, que ha anunciat aquest dimecres un bloqueig que serà temporal i que permetrà el trànsit de gra per arribar a altres països. Una mesura, la de trànsit, que Ucraïna també ha negociat amb èxit amb Polònia.

El primer país a prendre la decisió va ser, dissabte, Polònia. Immediatament, s'hi va sumar Hongria i aquest dilluns, Eslovàquia.

Semblava que Romania també s'hi apuntaria, però avui ha anunciat una mesura menys contundent: segellarà i controlarà les càrregues que passin pel país i ha demanat a Ucraïna que busqui solucions per reduir les exportacions de gra a Romania.

Els agricultors han protagonitzat diverses manifestacions en protesta pels baixos preus del gra (Inquam Photos/Cornel Putan)

Coll d'ampolla

Ucraïna és un dels grans productors de gra al món. Amb l'inici de la guerra, el mar Negre va quedar bloquejat i amb ell, la principal via d'importació de blat ucraïnès.

Les Nacions Unides han fet grans esforços per mantenir l'exportació a través d'aquesta ruta que es va reobrir, però no ha pogut absorbir el mateix volum d'exportacions i el trànsit ha estat intermitent.

La ruta d'exportació del mar Negre segueix oberta, però amb interrupcions (Reuters/Umit Bektas)

La Unió Europea, que s'ha mantingut sempre al costat d'Ucraïna, va eliminar les quotes, els aranzels i els controls d'importació als cereals ucraïnesos. Això ha fet que s'hagin acumulat grans quantitats de gra a Europa central i de l'est i, conseqüentment, hagin baixat els preus.

Un coll d'ampolla, l'acumulació de cereals, que ha provocat també la baixada de preus i de vendes per als agricultors locals. Enmig d'una crisi econòmica global, això ha sumat pressió als governs.

No és casualitat que Polònia hagi estat el primer a moure fitxa. Aquest 2023 s'hi celebraran eleccions parlamentàries i les manifestacions dels pagesos poden tenir conseqüències per al partit ultraconservador al govern, Llei i Justícia, que compta amb molts votants del món rural.


Brussel·les prepara ajudes

Fa gairebé un mes que els països afectats per l'acumulació: Polònia, Hongria, Eslovàquia, Bulgària i Romania, van enviar una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, demanant abordar la situació, però la resposta no ha arribat fins aquest dimecres també amb una carta.

El gra ucraïnès s'ha acumulat als països fronterers i n'ha saturat el mercat (REUTERS/Gleb Garanich)

Von der Leyen ha explicat a la carta que la Comissió Europea prepara un paquet de cent milions d'euros per als països fronterers amb Ucraïna perquè, així, aixequin les prohibicions. Però no detalla com es repartiran els diners entre els cinc països.

A més, la presidenta també ha apuntat altres mesures que haurien de servir per evitar l'acumulació del gra als països fronterers i facilitar-ne l'arribada a altres països de la UE o fora del bloc comunitari.

El que no farà la Unió Europa serà recuperar els aranzels per als productes ucraïnesos, com havien demanat els països afectats.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaUnió EuropeaComissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut