Donald Trump pocs segons després que una bala el ferís a l'orella durant un míting a Pensilvània (Reuters/Brendan McDermid)
ANÀLISI

Què canviarà als EUA després d'un atac contra Trump propi de Hollywood

Analitzem les conseqüències d'un intent de magnicidi amb un timing molt oportú per al candidat republicà
Enllaç a altres textos de l'autor

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

El guió és de pel·lícula de Hollywood: l'heroi que representa el poble aconsegueix arribar contra tot pronòstic a la Casa Blanca. Durant quatre anys, mira de canviar el país corromput, però les elits li fan la vida impossible fins al punt de robar-li, a ell i al país, la reelecció. En lloc de retirar-se a la seva mansió de Florida, decideix tornar a sacrificar-se pel país i es torna a presentar com a aspirant del partit a la presidència.

Intuint el perill, les elits malvades no descansen i s'inventen tot de casos judicials per inhabilitar-lo i ficar-lo a la presó, però ell, amb l'ajuda d'alguns jutges lleials, aconsegueix esquivar la majoria dels casos. Rep un regal sobtat quan el seu rival i actual president fa un debat desastrós i tot el món veu que està massa dèbil per dirigir el país quatre anys més. La història es va col·locant de nou a favor del nostre heroi.

I llavors, el gir de guió inesperat. En un míting en un comtat rural de l'estat clau de Pensilvània, un franctirador dispara amb un fusell semiautomàtic des d'un terrat i la bala li frega l'orella. Un parell de mil·límetres més i seria home mort, però el projectil només li farà un petit tall. Ell s'ajup i els guardes de seguretat li salten a sobre per protegir-lo mentre un policia mata l'atacant, un jove de vint anys.

Trump cridant "fight" (lluiteu!) als seus seguidors segons després de l'atemptat (Reuters/Brendan McDermid)

Els espectadors aguanten la respiració perquè no saben si es viu o mort. Al cap d'uns segons de confusió, tots s'aixequen per evacuar-lo i aquí és on es revela, de nou, la talla d'heroi del protagonista. Descamisat, amb la cara i la camisa tacades de sang, té temps d'aixecar el puny davant la multitud i de dir tres cops la paraula "fight", lluiteu, fins que el fan entrar al cotxe i se l'emporten a l'hospital. L'escena queda immortalitzada amb una fotografia perfecta per a la posteritat amb la bandera nord-americana de fons que omple les portades dels diaris d'arreu del món.

 

I a partir d'aquí, el guió de la pel·lícula és previsible: una ràpida campanya electoral que acaba guanyant i l'heroi torna al despatx oval, d'on no l'havien d'haver tret mai. Els bons guanyen, el país se salva i al final s'acaba fent justícia. Hollywood.

 

La prova que l'amenaça no ve de Trump

Molts nord-americans veuran la història de Trump amb aquest prisma, que s'haurà reforçat amb els fets de Pensilvània. El mateix Trump i els republicans han alimentat durant anys la idea que l'amenaça no són ells sinó els demòcrates o les suposades elits conspiratives. L'atac encaixa molt bé en el relat MAGA que diu que els demòcrates faran el que sigui per impedir la voluntat del poble oprimit i per destruir la democràcia.

Ell, com a bon populista, no s'ha cansat de repetir que la seva persecució judicial no és contra ell sinó contra els seus seguidors, la meitat del país, a qui es vol silenciar. Ara, directament, el volen i els volen matar. Veieu la gravetat del moment?, diran. Cal més que mai un líder com Trump, l'únic capaç de salvar la nació, un autèntic guerrer.

Els demòcrates, per contra, no tenen més remei que guardar uns dies de silenci i amb la boca petita recordar que un dels grans responsables de l'augment de la tensió i la violència política als EUA ha estat precisament Donald Trump i la seva retòrica.

Trump, envoltat d'agents del Servei Secret (Reuters/ Brendan McDermid)

La segona coronació de Trump

El timing de l'intent d'assassinat no podia ser més oportú: a les portes de la convenció republicana. Si una convenció serveix per unir el partit després de les primàries i coronar el candidat a la presidència, la de Milwaukee que ha començat aquest dilluns proclamant-lo candidat encara reforça més els objectius inicials. El partit republicà, que ja és el partit de Trump, tancarà files al cent per cent amb ell durant tres dies, i si les ja bases l'adoraven, era objecte de culte i el veien com un semideu, ara encara l'hi veuran més.

Trump ja ha dit que tenia preparat un discurs d'acceptació de la nominació per a dijous molt bel·ligerant contra Biden i que el canviarà per un que reforci el missatge d'unitat, és a dir, adoptarà un to més presidencial i magnànim que no pas l'agressiu que el caracteritza. Gran part del públic, fora de la convenció, l'hi agrairà i és una oportunitat magnífica per convèncer indecisos atemorits pel seu radicalisme. El dubte és si la moderació que exhibirà dijous es mantindrà al llarg de la campanya, ja que els precedents d'ell mateix indiquen que no acostuma a ser així.

Per tant, si Trump tenia els sondejos a favor, tot indica que l'intent d'assassinat l'afavorirà en la cursa electoral i avui és més a prop de tornar a la Casa Blanca que dissabte.

Els experts no preveuen grans moviments en els sondejos. La meitat del país que no suporta Trump el continuarà rebutjant, però la seva gesta dissabte pot impulsar la seva candidatura, mobilitzarà encara més les bases, farà moure alguns indecisos en estats clau i donarà a la seva victòria una aura d'inevitabilitat que ajuda molt en qualsevol cursa electoral.

És cert que falten tres mesos i mig per a les eleccions, molt de temps en política, però la seva candidatura ha agafat molta força.

Males notícies per a Biden i els demòcrates

La imatge de fortalesa que va exhibir Trump dissabte contrasta amb la debilitat creixent de Joe Biden; un líder lluitador que reneix versus un que agonitza i sobre el qual hi ha seriosos dubtes que estigui capacitat mentalment, per la seva edat, per afrontar una campanya i un segon mandat. Quin president necessiten més els EUA?, es preguntarà molta gent. Algú veu l'actual inquilí de la Casa Blanca capaç de reaccionar igual que Trump? En un món turbulent i imprevisible, cal un tenir un home decidit i fort al capdavant de la primera potència, conclouran alguns.

El president dels Estats Units adreçant-se als seus ciutadans després de l'atemptat contra Trump (EFE/EPA/Michael Reynolds)

L'atemptat desviarà també per uns dies el focus del debat sobre la salut de Biden. Aquest guanyarà una setmana o dues i ho té molt més fàcil per arribar a la convenció demòcrata de mitjan agost sense que hagi triomfat la revolta per forçar la seva dimissió i trobar un substitut. L'atemptat contra Trump li permetrà ser més fàcilment el nominat del seu partit, just el que volia ell (i també Trump).

Per Biden, l'intent d'assassinat també és una oportunitat per marcar perfil presidencial i solemnitat, per dirigir-se al país i recordar que ell és el candidat de la moderació, aquell polític que va arribar al poder prometent calmar les aigües, un líder assenyat capaç de dirigir la nació en moment turbulents com els actuals. No queda clar que arribi a convèncer molta gent, ni tan sols que la motivi.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Eleccions Estats Units 2024 Trump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut