Què comporta l'eclipsi total de sol? Caiguda de GPS i comunicacions i comportaments alterats
La NASA anima els ciutadans a ajudar-los a documentar tots els canvis que observin en l'entorn durant l'eclipsi per estudiar com afecta animals i persones
Aquest dilluns 8 d'abril es podrà veure el primer eclipsi solar de l'any. Serà un eclipsi total de sol que, malauradament, no es podrà gaudir des de Catalunya.
Per veure'l caldrà ser a Mèxic, els Estats Units i el Canadà. I, tot i ser-hi, tampoc és clar que es pugui apreciar amb claredat perquè la NASA alerta que la visualització del fenomen està condicionada a la meteorologia. Si hi ha núvols en el moment que la Lluna s'interposi entre la Terra i el Sol i cobreixi totalment el disc solar, es notaran els efectes associats a l'eclipsi, però no es veurà.
Aquesta serà la trajectòria de l'eclipsi de sol. La durada del fenomen serà d'uns quatre minuts des del moment que la Lluna comença a tapar el Sol fins que acabi.
Els eclipsis totals de sol com el que hi haurà aquest dilluns no són gaire habituals i representen una "oportunitat científica única" per estudiar com aquests fenòmens afecten els comportaments humans i animals o com canvien i pertorben la ionosfera terrestre i provoquen fallades en les telecomunicacions.
Estudiar la corona solar
L'agència espacial dels Estats Units estarà en primera línia, llançant coets de sondeig per estudiar-ho. Seran tres coets que s'enviaran a l'espai abans, durant i després de l'eclipsi des de Virgínia per mesurar qualsevol canvi durant l'eclipsi.
Els científics estan especialment entusiasmats amb el fet que el Sol està actualment a prop del seu pic d'activitat, un fenomen que passa cada 11 anys. Serà l'ocasió ideal per estudiar la corona solar, una regió on es produeixen les erupcions i prominències solars.
Des de la NASA s'alerta que les pertorbacions de la capa superior de l'atmosfera durant l'eclipsi poden comportar problemes en aparells ara tan indispensables com el GPS i també alterar les comunicacions.
Els animals, els primers a percebre-ho
Però no només hi haurà afectacions a nivell tecnològic. La ràpida reducció de la llum solar provocada per l'eclipsi farà que sigui nit durant el dia durant uns minuts. I això té efectes en el comportament animal i humà.
En eclipsis anteriors s'han registrat comportaments alterats en diverses espècies animals: grups de girafes fugint corrents, galls i grills que canten quan no toca o, com van observar durant l'eclipsi de sol del 2017, un descens de les aus migratòries que estan volant i un augment de l'activitat d'altres animals més nocturns, com els ratpenats.
Però no només és una qüestió de llum, en l'eclipsi total baixaran les temperatures i poden haver-hi canvis de vent, dos fenòmens als quals els animals són molt sensibles.
I com afecta els éssers humans?
Segons Bill Nelson, cap de la NASA, "els eclipsis tenen un poder especial" i, quan els observen, les persones "se senten colpides per la bellesa de l'univers".
L'any 2017, en un altre eclipsi de sol, es van estudiar els missatges que van emetre tres milions d'usuaris de Twitter. El resultat: els tuitaires que es trobaven en la zona afectada per l'eclipsi van ser més propensos a fer servir el pronom "nosaltres" en lloc del "jo". Un fet que, segons el psicòleg Paul Piff, podria indicar que els eclipsis ajuden a "connectar-nos els uns amb els altres".
En l'eclipsi de dilluns es faran estudis per saber quina influència poden tenir en la forma d'afrontar les divergències polítiques.
Des de la NASA s'anima els ciutadans nord-americans a ajudar-los a documentar tots els canvis que observin en l'entorn. Els particulars que vulguin col·laborar amb l'agència espacial poden fer registres sonors, de temperatura o de la nuvolositat en els minuts de l'eclipsi i enviar-los mitjançat una aplicació al telèfon mòbil.
All eyes are on the sky on April 8 for the total solar #eclipse! Did you know you can help us @DoNASAScience while experiencing the big event? Listen in from @NASASun scientists in this episode of our Curious Universe podcast:https://t.co/sAfhnR3z25 pic.twitter.com/tVFHBqOhQu
NASA (@NASA) April 3, 2024
- ARXIVAT A:
- NASA