Què demana la Catalunya del Nord al nou govern francès: entre l'escepticisme i l'esperança
El primer ministre, François Bayrou, és occità, però les entitats en defensa de la llengua catalana no confien que hi hagi una millora de la situació lingüística
Laura Bertran
Corresponsal de 3Cat a la Catalunya Nord
A la Catalunya del Nord, el nou govern francès desperta poques esperances en la millora de la protecció i promoció de la llengua catalana, malgrat que el nou primer ministre, François Bayrou, és occità.
D'entrada, Bayrou sembla més proper perquè és nascut a Pau (a la regió de Bearn), ciutat de la qual encara és batlle tot i haver estat nomenat primer ministre. Al moment del seu nomenament fins i tot Louis Aliot, de Reagrupament Nacional i batlle de Perpinyà, va remarcar com a positiu el fet de posar un electe local del sud de l'Estat en aquest càrrec.
Per les entitats que defensen la llengua i la cultura catalanes, François Bayrou és recordat com qui va permetre l'escola Arrels, immersiva en català, integrar-se a l'ensenyament públic l'any 1995 durant el seu mandat de ministre d'Educació. Aquest va ser i continua sent un cas únic a l'estat francès, on tant es defensa el model monolingüe.
Però el fet que Bayrou parli occità i sigui sensible a la defensa de les llengües dites regionals no dona gaires esperances, com explica Pere Manzanares, president del SIOCCAT, el sindicat intercomunal per la promoció de l'occità i el català, que agrupa més de 100 municipis nord-catalans.
"Malgrat la bona voluntat i el crèdit que podríem atribuir a François Bayrou, el primer ministre, la situació política i la composició del govern actual fa que no esperem cap canvi substancial, ni a curt termini ni en els pròxims mesos."
Els pagesos nord-catalans, esperançats
En canvi, un dels col·lectius que s'han mostrat més satisfets des de l'anunci del nou govern és el de la pagesia nord-catalana, sobretot perquè tindran els mateixos interlocutors, ja que Annie Genevard continua al capdavant del Ministeri d'Agricultura.
A la tardor Genevard va visitar la Vall de l'Aglí i els Aspres, dos dels territoris més afectats per la greu sequera d'aquests tres darrers anys. Malgrat no haver aconseguit anuncis i mesures concretes, per Gerard Majoral, del sindicat pagès majoritari, l'FNSEA, era important de no tornar a canviar de ministre.
"Hi ha coses que ja hem explicat, i tornar-ho a repetir a un altre ministre hauria representat molta feina. Mantenir la ministra ens fa guanyar molt temps per poder tornar a discutir."
La incògnita del pressupost
La prioritat absoluta, tornant de les vacances de Nadal, serà proposar i votar un pressupost per al 2025. La no aprovació dels pressupostos va suposar la caiguda del govern del Michel Barnier.
En una cosa coincideixen tots els observadors polítics: aquest govern Bayrou és fràgil perquè no té majoria i continua depenent de la voluntat dels grups parlamentaris La França Insubmisa i Reagrupament Nacional de censurar-lo o no.
França no està acostumada a la inestabilitat política
I això que els ciutadans de l'estat francès no estan acostumats als governs sense estabilitat: el sistema polític de la cinquena república, dissenyat per Charles de Gaulle als anys 50, és presidencialista i teòricament permet obtenir majories absolutes a les institucions.
Ara bé, aquests darrers anys els electors s'han dividit en tres grans blocs: el centre, representat pel president Emmanuel Macron; l'extrema esquerra, encapçalada per Jean-Luc Mélenchon; i l'extrema dreta liderada per Marine Le Pen. Són tres blocs fermament oposats entre ells, fet que complica una forma d'entesa política que permetria un govern estable. I encara hi ha un quart bloc: el dels abstencionistes.
Ara fa un any la primera ministra i cap del govern francès era Elisabeth Borne. A principis de gener va ser substituïda pel jove Gabriel Attal, però després de la dissolució de l'Assemblea del mes de juny, Emmanuel Macron ha nomenat dos veterans: Michel Barnier, que tot just ha superat els tres mesos en el càrrec, i ara François Bayrou.
- ARXIVAT A:
- Catalunya Nord